Društvo sudija o „Vučićevićevom verbalnom deliktu“: Kazna isključivo novčana

Vesti 30. mar 202313:02 21 komentara
N1

Društvo sudija Srbije reagovalo je povodom izjava urednika Informera Dragana J. Vučićevića i tekstova objavljenim u tom tabloidu da je ponovo uvedena kazna zatvora zbog verbalnog delikta, ističuči da je za krivično delo uvrede propisana isključivo novčana kazna i da se ovo krivično delo ne goni po službenoj dužnosti, već po privatnoj tužbi.

Pročitajte još:

„Krivično delo uvrede je krivično delo koje se goni po privatnoj tužbi, a ne po službenoj dužnosti, odnosno po krivičnoj prijavi kako se to kolokvijalno naziva, te je na ‘uvređenom’, kao privatnom tužiocu, odluka da li će podneti krivičnu tužbu i time inicirati pokretanje krivičnog postupka“, saopštilo je Društvo sudija Srbije.

Podsećaju da je za to krivično delo isključivo propisana novčana kazna, koja se u skladu sa zakonom, u slučaju njenog neplaćanja zamenjuje kaznom zatvora.

„Stoga, dokle god je na snazi Krivični zakonik kojim je inkriminisana uvreda kao krivično delo, odnosno dok zakonodavac ne izvrši dekriminalizaciju uvrede, sudovi, u skladu sa zakonom, sude i donose odluke, koje se izvršavaju na način koji je takođe određen zakonom, koji se jednako primenjuje na sve građane“, poručuju iz Drušva sudija.

Oni podsećaju na svoje ranije saopštenje, iz septembra 2021. godine, u kojem se navodi da je Vučićević 19. septembra 2021. osuđen na kaznu od 200 hiljada dinara koju je dužan da plati u roku od tri meseca od dana pravosnažnosti presude.

U slučaju da kazna ne bude plaćena ona će se zameniti kaznom zatvora, tako što će se 1.000 dinara kazne zameniti jednim danom zatvora.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare