Društvo sudija: Pretnje sudiji Osnovnog suda u Bačkoj Palanci Tijani Mihajlov

Vesti 15. sep 202111:09 1 komentar
Shutterstock

Društvo sudija Srbije saopštilo je da su zabrinuti i najoštrije osuđuje ozbiljne pretnje i uvrede upućene sudiji Osnovnog suda u Bačkoj Palanci Tijani Mihajlov i povredu njene privatnosti posle objavljivanja prvostepene presude u jednom slučaju.

U saopštenju se podseća da je sudija nezavisan u postupanju i donošenju odluka i ne može biti pozvan na odgovornost za izraženo mišljenje ili glasanje prilikom donošenja sudske odluke, osim ako se radi o krivičnom delu kršenja zakona koji je učinio sam sudija.

Radi čuvanja autoriteta i nepristrasnosti suda zabranjeno je korišćenje javnog položaja i javno istupanje kojim se utiče na tok i ishod sudskog postupka, kao i da je zabranjen svaki drugi uticaj na sud i pritisak na učesnike u postupku.

Sudiji, kao i svakom građaninu, Ustav i zakon jemče ličnu bezbednost, nepovredivost fizičkog i psihičkog integriteta i dostojanstvo ličnosti, a Više javno tužilaštvo u Beogradu, Odeljenje za visokotehnološki kriminal treba da utvrdi da li u izjavama sadržanim u video snimku ima elemenata krivičnog dela koje se goni po službenoj dužnosti i da u skladu sa tim preduzme krivično gonjenje.

Visoki savet sudstva (VSS) treba da ispita da li se radi o nedozvoljenom uticaju na rad sudija i sudstva i da s tim u vezi preduzme mere propisane Poslovnikom o radu VSS za sprečavanje nedozvoljenog uticaja.

Sudija je dobila pretnje pošto je 2. septembra donela i javno objavila nepravnosnažnu krivičnu presudu kojom je okrivljeni M.V. oglašen krivim zbog izvršenja krivičnog dela neovlašćeno držanje opojne droge iz čl. 246a st. 1 KZ i nepravnosnažno osuđen na kaznu zatvora u trajanju od tri meseca, uz izricanje mere bezbednosti oduzimanja opojne droge.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare