Društvo za zaštitu ptica: Fantomskim udruženjima dodeljen novac za ekologiju

Vesti 04. avg 202112:49 > 12:51 11 komentara
N1

Preliminarna lista organizacija koje su za svoje projekte dobili finansijsku podršku Ministarstva životne sredine izazvala je revolt brojnih udruženja koja se bave ekologijom. Iz relevantnih i javnosti poznatih ekoloških udruženja čiji su projekti ostali ispod crte poručuju da su novac dobila fantomska udruženja, a iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije najavljuju i krivične prijave, zbog saznanja da su "pojedini članovi komisije ministarstva tražili mito u zamenu za bodove na konkursu".

Milan Ružić iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije da je dovoljno i da laik pogleda rezultate preliminarne liste da vidi da je tu zbrka, da tu ima udruženja koja se bave sportom, među njima i konjički klub, a i „pravno lice koje nije registrovano u APR-u“.

„Ono što je vrlo bitno napomenuti jeste da ovaj konkurs ima vrlo jasna pravila. Ovde su mogle da konkurišu organizacije civilnog društva, sa teritorije Republike Srbije, čija je osnovna delatnost zaštita životne sredine i neke, da kažem, srodne aktivnosti, ali one koje imaju iza sebe reference, dakle imaju sprovedene projekte prethodnih godina. Kako se na ovom spisku nalaze udruženja koja su osnovana u februaru i martu ove godine, to je potpuno neverovatno, dakle oni nema šanse da imaju bilo kakve reference. Ono što je vrlo zanimljivo da postoje udruženja čija se imena na društvenim mrežama, na internetu pronalaze isključivo i samo na stranicama na kojima se vidi da su dobili sredstva, dakle to su fantomske organizacije“, ističe  Ružić.

To su ljudi koji izvlače pare iz budžeta, koristeći naš zajednički novac, i na ovaj način se ništa apsolutno ne radi na zaštiti životne sredine, istakao je. On naglašava da je osnovni kriterijum za ovaj konkurs bio da se udruženje bavi zaštitom životne sredine.

On dodaje i da je proces dodele bio potpuno netransparentan – kao i svake godine, imena članova komisije za dodelu sredstava ostala su nepoznata, a za razliku od prethodnih godina – sistem bodovanja projekata nije objavljen.

„Mi imamo vrlo direktna saznanja da su određene osobe koje ne rade u Ministarstvu životne sredine išle od organizacije do organizacije i nudile takozvanu pomoć, da bi im projekti prošli, za uzvrat se traži procenat od sredstava“, dodao je Ružić.

Zbog toga „Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije“ najavljuje i krivične prijave.

Ministarstvu životne sredine uputili smo pitanja kako je moguće da su sredstva na konkursu dobile i one organizacije i udruženja koja ne ispunjavaju elementarne uslove konkursa. Pitali smo ih zbog čega sistem bodovanja projekata nije transparentan kao što je bio prethodnih godina. Odgovore ćemo objaviti kada ih dobijemo.

Celu izjavu Ružića pogledajte u videu.

Komentari (11)

Vidi sve komentare