Država i crkva ćute na Nikanorove kletve, Đenović kaže – test za SPC i Vladu

Nakon što je episkop banatski Nikanor prokleo premijerku u tehničkom mandatu i glavnog kandidata za novog predsednika Vlade Anu Brnabić, i pretio učesnicima Prajda, reakcije se ne stišavaju. Predstavnici LGBT zajednice podneli su i krivičnu prijavu, a predsednik Aleksandar Vučić poručuje da je episkop izvređao i sebe i crkvu.

Pročitajte još:

Sa diskriminacijom i govorom mržnje još se bore. Napadaju ih verbalno, ali i fizički, zato što pripadaju LGBT zajedinici. Vređaju ih na ulici, stadionima, u medijima, čak i u crkvi. U javnoj besedi – episkop Nikanor je reči uvrede uputio premijerki Anu Brnabić i njenoj porodici, a otvorenu pretnju učesnicima Prajda.

„I ovoga momenta danas ustajem i kunem, prokleću sve one koji organizuju i koji budu učestvovali u takvom nečemu, ja toliko mogu, da imam oružje i to bih upotrebio i tu bih silu upotrebio samo da ga imam, ali ga nemam“, poručio je episkop okupljenim vernicima.

Ovakve poruke predstavnike LGBT zajednice ne iznenađuju. Međutim, kažu da je govor mržnje pojedinih predstvanika verske zajednice – nedopustiv.

„Nisam očekivao da će on u toj poruci mržnje uspeti da ispolji govor mržnje i prema LGBT zajednici i prema Hrvatima i prema premijerki i prema još mnogo toga, dakle, to je možda nešto što je zaista iznenađenje. Ali ono što je sada važno je kakva će reakcija biti celog društva, kakva će reakcija biti predstavnika vlasti posebno i kakva će reakcija uostalom biti Srpska pravoslavne crkve“, rekao je Goran Miletić, direktor organizacije CIvil Rights Defenders.

Predstavnici beogradskog Prajda poručuju da su ceo slučaj prijavili policiji, i nadaju se, kako kažu, da će zbog svih uvreda i pretnji – reagovati tužilaštvo. A na ponašanje episkopa Nikanora – Srpska pravoslavna crkva još ne reaguje. Ne oglašava se ni patrijarh Porfirije.

Predsednik Aleksandar Vučić poručuje – da je protiv Parade ponosa, ali da je njegovo da obezbedi sigurnost na tom skupu.

„Episkop Nikanor je izvređao sebe i izvređao našu crkvu, unizio našu crkvu, mnogo više nego što je to bilo kada uradila Ana Brnabić ili bilo ko drugi. Kad vidim taj agresivni ton kod nekoga, uvek se pitam šta je latentno iza toga“, rekao je Vučić.

Verski analitičar Draško Đenović navodi da u crkvi postoji veliko nezadovoljstvo zbog toga što se patrijarh Profirije nije ogradio od Europrajda zakazanog za septembar, iako su stavovi crkve po tom pitanju, odavno poznati.

„Ono čega se ja plašim jeste da će ovo biti veliki test ne samo za SPC već i za Vladu, jer se mogu očekivati velike ne samo litije, već i protesti na prvom mestu u Beogradu, s obzirom da kako je rekao ne samo Nikanor koji je napao lično predsednicu Vlade, već kako je i njegovo presveto sveštenstvo Fotije rekao – idu protiv onoga što uči tradicija srpskog naroda, etika i moral srpskog naroda i mislim da će ovde doći do jednog velikog sukoba, iako, vlast to možda ne želi da prizna u ovom trenutku“, predviđa Đenović.

Viši sud u Pančevu 2016. godine doneo je prvu presudu za mobing u SPC, osuđujući vladiku Nikanora za zlostavljanja nekadašnjeg omoljičkog sveštenika Tomislava Živkovića. Nikanor je u javnosti ostao upamćen i po ispadu od pre dve godine, kada je na svečanom ručku povodom seoske slave u selu Miletićevu, prema pisanju vršačkog portala, predsednika Srbije i Gradonačelnicu Vršca nazvao fašistima i upućivao najgnusnije uvrede na račun Srpske napredne stranke.