Države Kvinte i EU očekuju da Vlada Kosova neće preduzeti nove mere

Vesti 29. maj 202308:10 5 komentara
N1

Države Kvinte i EU saopštile su da očekuju od Vlade Kosova da ne preduzimaju nikakve nove mere "za nasilni ulazak u opštinske zgrade" na severu Kosova i naveli da izabrani predstavnici moraju pokazati uzdržanost.Kvinta koju čine predstavnici SAD, Velika Britanija, Italija, Nemačka, Francuska je u zajedničkom saopštenju sa EU ponovila izjavu od 26. maja, kada je osudila odluku Kosova "da nasilno uđe u opštinske zgrade na severu", uprkos njenim "pozivima na uzdržanost".

„U tom kontekstu Kvinta i EU očekuju da Vlada Kosova neće preduzeti nikakve nove mere za nasilan ulazak u zgrade opština Leposavić, Zubin Potok i Zvečan“, navedeno je u zajedničkoj izjavi.

„Izabrani predsednici takođe moraju pokazati uzdržanost i odmah predzeti korake kako bi pokazali svoju predanost i odgovornost za predstavljanje i služenje svim članovima svojih zajednica“, navodi se u sinoćnoj zajedničkoj izjavi.

Takođe se snažno upozoravaju sve strane na druge pretnje ili radnje koje bi mogle uticati na bezbedno okruženje, uključujući slobodu kretanja, i koje bi mogle da podstaknu tenzije ili promovišu sukob.

„Posebno smo zabrinuti za bezbednost i dobrobit civila, policajaca, pripadnika Euleksa i KFOR-a. Nove jednostrane akcije negativno će uticati na odnose sa zemljama Kvinte i EU“, kaže se u saopštenju.

Kvinta i EU naglašavaju da je dijalog uz posredovanje Unije put ka normalizaciji odnosa i pristupanju EU.

„Podsećamo strane da rade zajedno na sledećim koracima za primenu Sporazuma postignutog između Kosova i Srbije u februaru i martu ove godine“, navodi se u saopštenju i dodaje da se tu uključuje i Zajednica opština sa srpskom većinom i pozivaju strane da “ konstruktivno i iskreno učestvuju u predstojećim sastancima dijaloga.

U petak u podne 26. maja ; novi gradonačelnici tri opštine na severu Kosova – Leposavić, Zvečan i Zubin Potok ušli su uz asistenciju kosovske policije u opštinske zgrade, dan posle polaganja zakletve.

Policija Kosova je intervenisala da se demonstranti i barikade ispred opštinskih uprava uklone, kako bi se gradonačelnicima omogućio ulazak, a u tada je povređeno više osoba.