Državna matura zvanično odložena zbog korone, prosvetni radnici kažu – izgovor

Vesti 07. jan 202119:4913 komentara

Najava o državnoj maturi "pala je u vodu". Iako je bivši ministar Mladen Šarčević više puta obećavao da će srednjoškolci po tom modelu zasigurno raditi od 2022. aktuelni ministar - Branko Ružić kaže da se sve odlaže zbog korone. Međutim, prosvetni radnici upozoravaju da je pandemija samo izgovor, jer srpski sistem obrazovanja, kako navode, još uvek nije spreman za korenite promene.

Da su srednjoškolci sve bliži državnoj maturi optimistično je za vreme svog mandata uveravao ministar Mladen Šarčević. Obećao je i da će sve biti realizovano 2022. godine, pa je pilot testiranje zakazao za maj prošle godine. Uprkos tome, pojedini đaci su znanje proverili tek u oktobru. Ministar je isticao i da će državna matura doneti korenite promene u obrazovnom sistemu.

„Kada je u pitanju matura, znaju ljudi u Srbiji, naravno i kolege iz drugih zemalja da je to jedna velika poluga – da je to ocena srednjoškolskog sistema“, rekao je bivši ministar prosvete Mladen Šarčević 27.2.2020.

Ipak, od ocene srednjoškolskog sistema za sada nema ništa. Jer sadašnji ministar najavljuje odlaganje državne mature.

„Gotovo je izvesno da kako zbog okolnosti u kojima se naše društvo našlo pod uticajem korone, ali i zbog još potrebnih trijaža, državna matura neće biti uvedena 2022“, kaže ministar Branko Ružić.

Da li je razlog za odlaganje pandemija ili je po sredi nešto drugo? Nastavnica srpskog jezika Vesna Vojvodić poručuje da nema dilemu. Kaže da se državna matura odlaže zbog toga što srpski sistem obrazovanja još uvek nije spreman za nove izazove.

„Apsolutno sam sigurna da razlozi koji se tiču korone ne mogu biti ni valjano opravdanje ni izgovor, sigurna sam da ministarstvo duguje celokupnoj javnosti – posebno prosvetnoj ne samo rezultate koje su postigli učenici iz stotinak škola koji su bili učesnici ove probne državne mature, nego nam duguju jedno pravo prikazivanje realnosti gde je to gde treba raditi na sistemu, kako mi možemo da pomognemo da bi naši đaci mogli u nekom narednom periodu dožive pravu i kvalitetnu državnu maturu“, kaže Vojvodić.

Ukoliko velika matura u Srbiji nekada „zaživi“, to bi srednjoškolcima moglo da olakša put za upis na fakultete, jer više ne bi posebno polagali prijemne ispite, već objedinjeni završni test. Iz foruma beogradskih gimnazija kažu da podržavaju odluku ministra prosvete da se matura odloži.

„Ministarstvo nije do kraja dogovorilo sa fakultetima da li će se rezultati te državne mature priznavati kao konačni za upis na fakultet ili će fakulteti organizovati dodatne prijemne ispite što samim tim obesmišljava u velikoj meri tu maturu, drugi svakako bitan razlog jeste to što učenici koji su prvi trebali da polažu državnu maturu nemaju udžbenike kojima bi mogli da prate plan i program“, kaže Aleksandar Markov iz Foruma beogradskih gimnazija.

Državna matura u srpski sistem obrazovanja trebalo je da se uvede još 2010. godine. Međutim tada, ali i u periodu posle, bila je odlagana, zbog, kako je tada objašnjavano, nerazvijene strategije. Ipak, takva strategija odavno postoji u Hrvatskoj i Sloveniji, ali i mnogim evropskim zemljama.

Komentari

Vaš komentar