Državni sekretar MSP: Lestvica kriterijuma EU za Srbiju podignuta visoko

Vesti 26. mar 202110:59 8 komentara
Shutterstock

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović izjavio je, povodom Izveštaja o Srbiji koji je u četvrtak usvojio Evropski parlament, da vlasti u Srbiji insistiraju da se EP odmakne od opštih mesta i paušalnih ocena i da istakne konkretne primere zamerki na postupanje državnih organa.

Starović je za RTS rekao da kada se, sa „nivoa opštih mesta“ stvari svedu „na konkretne zamerke“, da se često pokaže da poslanici EP „kucaju na otvorena vrata i da je Srbija već ostvarila značajne rezultate u rešavanju pojedinih slučajeva“.

Povezane vesti

On je rekao da je intereseovanje poslanika EP za izveštaj bilo veliko, da su podneli više od 400 različitih amandmana na Izveštaj.

„Ocenjuje se pozitivno uloga Srbije u regionu zapadnog Balkana, a sa druge strane postoje više kritički intonirani segmenti izveštaja koji se tiču vladavine prava, borbe protiv korupcije i kriminala, medijskih sloboda“, istakao je Starović.

On je ukazao da je kod kriterijuma pred Srbiju „lestvica podignuta visoko, toliko visoko da je brojne države Evropske unije ne bi mogle preskočiti čak ni danas, a kamoli kada su postale punopravne članice, bilo da je to bilo 2004. godine, 2007. ili 2013. godine“.

Starović je rekao da Srbija „prepoznaje veliku prilježnost“ specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i da „veruje u njegove dobre nemere“, ali je dodao da je za tango „potrebno dvoje“.

Starović je rekao da Srbija može da pozdravi to što je konačno došlo do „iole odlučnije rekacije iz Brisela“ na izjave premijera Kosova Aljbina Kurtija i drugih političkih izjava iz Prištine i naglasio da je „skandalozna izjava“ Kurtija da nema nameru da bilo šta učini u formiranju Zajednice srpskih opština, „što je obaveza iz Brisela od pre osam godina“.

On je rekao da Srbija podržava proces dijaloga i da je spremna da u njemu učestvuje, ali da je potrebno da postoji „adekvatan nivo“ spremnosti i u Prištini.

„Teško je zamisliti da bi bilo ko od naših sadašnjih međunarodnih partnera i sagovornika kada bi ušao u naše cipele mogao da prihvati situaciju u kojoj je sada potrebno pregovarati i zaključivati nekave nove sporazume, a da Priština nije prethodno ispunila ono na šta se obavezala pre osam godina Briselskim sporazumom“, rekao je Starović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare