Državni sekretar: Od razvoja situacije na severu Kosova zavisi nastavak dijaloga

Vesti 28. sep 202109:32 5 komentara
Kosovo, Jarinje, policija
REUTERS/Laura Hasani

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović izjavio je da nastavak dijalog Beograda i Prištine u Briselu zavisi od razvoja situacije na severu Kosova i Metohije.

„Dok ne dođe do povratka na situaciju koju smo imali pre i povlačenja specijalnih jedinica (kosovske policije Rosu), neće biti govora o nastavku dijaloga u njegovoj političkoj dimenziji“, rekao je Starović za RTS.

Povezano:

Potvrdio je da je iz Brisela stigao poziv za nastavak tehničkog dijaloga, u kojem bi trebalo da učestvuje direktor Kancelarije za KiM Petar Petrović, ali da će od razvoja situacije danas i sutra zavisiti da li će do dijaloga i doći i kako će on izgledati.

„Ne može i neće biti govora o nastavku procesa dijaloga u njegovoj političkoj dimenziji dok se ne ispune oni preduslovi o kojima je predsednik (Aleksandar) Vučić već govorio – dok ne dođe do povratka na status kvo ante, na situaciju koju smo imali pre povlačenja ovih jednostranih poteza“, rekao je Starović.

Podsetio je na ranije pregovore u Briselu, kada je kosovski premijer Aljbin Kurti od tri tačke – da će se raditi na pitanju nestalih, da će se obe strane uzdržavati od poteza koji će voditi ka destabilizaciji, kao i da će se ponovo sastati – prihvatio samo treću.

„Tada je najavio kakve su njegove namere, tada je najavio svoje poteze koje će povući pre osam dana i strašno je što su se mnogi tada pravili da ne vide kakve namere stoje iza takvog poteza Aljbina Kurtija“, rekao je Starović uz ocenu da je to bilo „zlokobno“.

Istakao je da politički dijalog nema perspektivu, te da EU mora da pruži jasan odgovor da li Briselski sporazum važi ili ne važi.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare