Državni vrh danima objašnjava Banjsku, a malo šta otkriva

Vesti 01. okt 202320:01 61 komentara

Šta se tačno dogodilo u Banjskoj i da li je zvanični Beograd imao informacije šta se sprema? Zvaničnici uveravaju da nisu ništa znali, a predsednik sa društvenih mreža najavljuje nove detalje "već za 24 sata". Pitanje je međutim, ako domaća javnost prihvati izostanak objašnjenja, hoće li isto biti slučaj i sa međunarodnom javnosti?

Danima državni vrh objašnjava šta se dogodilo u Banjskoj, malo šta otkriva. Putem Instagrama predsednik poručuje – gotovo svi su protiv nas, te u stilu “gledaćete u narednoj epizodi” najavljuje dokaze o ubistvu najmanje jednog Srbina.

Pa poredi poginule – kada je u Severnoj Makedoniji stradalo osam policajaca nije bio čin terorizma, a kada je jedan ubijen na Kosovu druga je priča.

„E onda svi Srbi do 14. kolena moraju da budu istraženi, pohapšeni, pobijeni. Bez ikakve odgovornosti i bez ikakvog prava da se brane“, rekao je Aleksandar Vučić.

Odvlačenje pažnje domaćoj javnosti, kad međunarodnoj ne može, tako nekadašnji diplomata i predsednik stranke „SRCE“ Zdravko Ponoš vidi Vučićevu najavu.

„I verovatno će reći istinu na tu temu, ali to ni malo ne stavlja u drugi plan i ne čini manje značajnim kako se to uopšte desilo, zašto se to desilo“, napominje Ponoš.

I ambasador Marko Đurić, kao i predsednik, odgovorne traži isključivo van granica Srbije. Traži i istinu i reakciju velikih sila, ali ne putem depeša, već provladinih tabloida.

„Želimo da pažnju vratimo na teror nad srpskim narodom, koji je nakon ove tragedije dodatno pojačan. Beograd traži nezavisnu međunarodnu istragu o dešavanjima u Banjskoj. Imamo razloga da verujemo da Priština prikriva dokaze i manipuliše činjenicama“, izjavio je Đurić.

Da se manipulisalo činjenicama sumnja ministar spoljnih poslova. Kaže, zbog lažnih informacija i snega je isprva govorio da Milan Radoičić nije na snimku napadača koji su objavile kosovske vlasti.

„Neko mi je rekao da je to neki stariji snimak, nisam proveravao, pravo da Vam kažem… Moja greška, ali nisam želeo time da aboliram Radoičića“, pravda Dačić svoju prvobitnu izjavu.

Verovatno nikada nećemo saznati šta se zaista dogodilo, misli novinar Nebojša Krstić. Ponašamo se kaže, kao da smo sami na svetu.

„I tako se i sada ponašamo, umesto da pokušamo da razumemo kako je došlo do svega toga“, istakao je Krstić.

Teško će svet, pre svega Zapad, da razume interpretaciju da vlast u Srbiji nije znala šta Milan Radoičić sprema, smatra Ponoš.

„Ako Zapad to prihvati, to znači da su našli način da pritisnu Vučića da se nagode, da ga ucene za nešto, a on će napraviti neke ustupke na štetu Srbije“, procenuje Ponoš.

Dodaje da bi blagotvorno bilo za sve da se istina sazna. Međutim, zaključuje – oni koji traže istinu, već znaju šta je istina.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare