DS: Dan rudara u senci nesreće u rudniku Soko, vlast ponizila rudarsku profesiju

Vesti 06. avg 202211:31
Rudnik mrkog uglja soko, rudari, nesreća, aleksinac
N1

Demokratska stranka je ocenila da Dan rudara 6. avgust protiče u senci nesreće u rudniku "Soko", u kojoj je stradalo osam radnika i prestanka rada Termoelektrane Nikola Tesla (TENT) u Obrenovcu, te da je vlast ponizila rudarsku profesiju.

Pročitajte još

Odbor DS za energetiku je u otvorenom pismu najavio da će podržavati porodice stradalih u rudniku Soko u borbi za istinu i pravdu pred domaćim i međunarodnim institucijama, podsetivši da je tužilaštvo u Aleksincu suvoparnim birokratskim rečnikom saopštilo da nema osnova za pokretanje krivičnog postupka zbog te nesreće.

„Sa velikom nevericom smo primili odluku Osnovnog javnog tužilaštva u Aleksincu, od kog smo očekivali da javnosti odgovori na pitanje zašto će dvanaestoro dece rasti bez svojih očeva, a naročito na ono ključno – ko je za to kriv“, navedeno je u saopštenju DS.

Dodaju da je 11. decembra 2021. u popodnevnim i noćnim satima prestala da radi termoelektrana u Obrenovcu, najveća u Srbiji, zbog dugogodišnjeg bahatog upravljanja grupe pripadnika Srpske napredne stranke i da je direktna i indirektna šteta procenjena na preko milijardu evra.

Kako je istakla, ta neverovatno velika suma mogla je biti iskorišćena za gradnju preko potrebne hidroelektrane Bistrica ili Đerdapa III i za popravljanje materijalnog položaja i uslova rada rudara.

„Umesto toga, partijski kerberi su se obračunavali sa svakim iskusnim inženjerom rudarstva, koji se krajnje dobronamerno usudio da im ukaže na propuste i da rade mimo pravila struke“, dodala je DS u otvorenom pismu.

Komentari

Vaš komentar