DS: Decenija vlasti SNS najviše koštala najstarije građane

Vesti 01. okt 202215:31 9 komentara
Demokratska stranka
N1/arhiva

Odbor Demokratske stranke za rad, zapošljavanje boračku i socijalnu zaštitu upozorio je povodom Međunarodnog dana starih osoba i upozorio da je decenija vlasti Srpske napredne stranke najviše koštala upravo najstarije građane.

Dodali su da je jedna od prvih mera koje je 2012. donela ova vlast, bilo ukidanje usklađivanja penzija.

„Kada se tome dodaju ‘trajno umanjenje penzija’ i bezočno otimanje zarađenog po osnovu ‘privremenog umanjenja penzija’ dolazi se do procene da je od najstarijih oteto nekoliko milijardi evra“, naveo je DS.

Pročitajte još

Demokrate tvrde da je u Srbiji, u kojoj hitna pomoć pita za godine pacijenta pre nego što odluči da li će doći na poziv, statistika možda i najbolji indikator nebrige.

„U našoj zemlji, gde prosečna starost stanovništva dramatično raste, broj korisnika starosnih penzija od početka pandemije 2020. smanjen je za gotovo 60.000! Uzevši u obzir kakav vazduh dišemo, kakvu vodu pijemo, kakvu hranu konzumiramo, koliko i u kakvim uslovima radimo, te ko se stara o zdravstvenoj zaštiti gradjana, ovo je sasvim očekivano“, kaže se u saopštenju.

Demokratska stranka je u cilju poboljšanja položaja starijih pripremila predloge Zakona o vraćanju otetih penzija koji predvidja da se oteta sredstva, uvećana za kamatu, vrate najkasnije do kraja 2023. godine, kao i izmene Zakona o PIO kojima bi bila ukinuta odredba o trajnom umanjenju penzija zaposlenima koji sa punim stažom odluče da koriste penziju pre navršenih 65 godina života.