DS: Ispitati torturu pripadnika MUP-a nad LGBT+ osobama

Vesti 27. feb 202409:47 5 komentara
Pixabay/ Talpa

Demokratska stranka (DS) saopštila je da podržava zahteve organizacije "Da se zna" da nadležni u što kraćem roku ispitaju i adekvatno sankcionišu pripadnike MUP koji su izvršili torturu nad LGBT+ osobama, da se ispita i odgovornost tehničara u bolnici gde su žrtve pregledane i da se o svemu što ne zadire u privatnost žrtava obavesti javnost.

„Solidarnost i saosećajnost sa žrtvama, kao i borba za pravdu mora biti u fokusu svih građana i građanki Srbije“, navodi se u saopštenju resornog odbora DS za ljudska i manjinska prava i saradnju sa nevladinim organizacijama.

Kako se ocenjuje, slučajevi nasilja u Beogradu postala su zabrinjavajuća svakodnevica, a ovaj se posebno izdvaja po svojoj brutalnosti od strane pripadnika MUP, odnosno, „onih čiji je zadatak da štite građane i građanke ove zemlje bez izuzetka“.

„Baš zbog toga ovo ne sme biti zataškano ili zaboravljeno, nego mora da nam služi kao opomena i primer da kršenje ljudskih prava nikome nije dozvoljena, pa ni policajcima i državnim službenicima. Ovo je opomena svima nama da je brzina kojom kao društvo nazadujemo postala neuhvatljiva, opomena da je neophodno da svi branimo slobodu i bezbednost drugih, jer time brsnimo svakog pojedinca i društvo u celini“, ističu iz DS.

Iz DS dodaju da se ta stranka stavlja na raspolaganje i žrtvama, i organizaciji „Da se zna“, i svim drugim LGBT+ osobama koje su pretrpele nasilje u želji da se zajedničkim snagama stvori društvo u kom će se poštovati, a sloboda i bezbednost neće biti bilo čija privilegija.

Podsećamo, predstavnik organizacije Da se zna Bojan Lazić najavio je dve krivične prijave u vezi sa policijskim zlostavljanjem i mučenjem dve mlade osobe – muškarca i žene – pripadnika LGBT populacije. Lazić je istakao da se 14. februara dogodio najteži slučaj homofobije koji je ta organizacija zabeležila, kada je policija upala u stan dve LGBT osobe i prema njima se ponašala brutalno, te da su zbog toga tražili da unutrašnja kontrola ispita te postupke i da traže da zaštitnik građana ispita zakonitost postupanja policije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare