DS: Izmenama Zakona o osnovama obrazovanja kursisti i srednjoškolci učiće decu

Vesti 14. mar 202311:29 4 komentara
Škola, školsko dvorište
N1

Demokratska stranka (DS) zatražila je od ministra prosvete Branka Ružića da povuče iz procedure predlog izmena Zakona o osnovama obrazovanja i vaspitanja, jer će ako bude usvojen, u državnim školama ostati da predaju srednjoškolci i kursisti.

„Usvajanjem ovog nakaradnog predloga zakona, obrazovanje u državnim školama bi bilo praktično ugašeno, a kvalitetno obrazovanje bi dobijala samo deca roditelja sa primanjima dovoljnim da plate veoma skupe privatne škole koje će nastati na zgarištu državnih škola“, ocenile su demokrate.

Po navodima DS-a, Vlada Srbije umesto da poveća plate u obrazovanju i vrati dostojanstvo nastavničkoj profesiji, nastavu želi da prepusti nestručnim kadrovima, pa čak i svršenim srednjoškolcima, dok izmenama zakona unižava nastavničku profesiju i uništava obrazovanje.

„Iako postoji pravilnik o ocenjivanju, mogućnost žalbe i polaganja predmeta pred komisijom – izmenama zakona nastavnici će morati da nezadovoljnim roditeljima ubuduće i pismeno obrazlažu svaku ocenu koju su dali“, dodala je DS u saopštenju.

Ta stranka ocenila je da vlast 11 godina unižava nastavnike i uništava obrazovanje i sada predlaže nešto što više liči na neslanu šalu, a ne na zakon koji će unaprediti obrazovanje i prosvetu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare