DS: Legitiman konkurs za frekvencije može da sprovede samo novi sastav REM-a

Vesti 18. apr 202209:28 komentar
Shutterstock

Potpredsednica Demokratske stranke (DS) Tatjana Manojlović pozvala je danas da se poništi konkurs za dodelu nacionalnih frekvencija za radio i televizije koji je Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) raspisao pre dva dana.

Manojlović smatra da „legalan i legitiman“ konkurs za nacionalne frekvencije može da sprovede samo novi sastav REM-a u kojem će biti nezavisni eksperti, umesto, kako je navela, „režimskih poslušnika predvođenih Oliverom Zekić“, saopštila je DS.

POVEZANE VESTI:

Navela je da oni „još od 2014. svesno krše zakon“, te ih optužila da „najvažnije regulatorno telo u oblasti elektronskih medija praktično vode kao ispostavu kabineta Aleksandra Vučića“.

„Ukoliko postojeći Savet REM-a sprovede konkurs za podelu frekvencija, biće to nesumnjivo završni udarac kojim će režim praktično ukinuti medijske slobode u Srbiji na duži period“, navela je ona.

Ocenila je da „raspisani konkurs ima za cilj da se i narednih osam godina omogući trovačima javnog medijskog prostora da nastave provučićevsku propagandu“.

„Jer, zašto bi se bilo šta menjalo kada daje očigledne rezultate u potpunom anesteziranju kritičke svesti i učvršćivanju apsolutizma, dok Srbija sve brže tone u potpuni mrak“, dodala jer Manojlović.

Navela je, u saopštenju, i da je „Srbija uništena na svim kolosecima, (i) vraćena daleko unazad u sferi ljudskih prava i medijskih sloboda“.

„Nezavisno telo odavno bi dodelilo slobodni kanal“

Ocenila je da je odluku REM-a da raspiše konkurs samo za četiri nacionalna kanala koje već koriste televizije Pink, B92, Hepi i Prva, ali ne i za slobodnu frekvenciju koji je nekad koristila TV Avala, „predstavlja još jedan dokaz koliko je REM pod kontrolom izvršne vlasti“.

„Nezavisno regulatorno telo koje vode stručni i ljudi od integriteta odavno bi dodelilo slobodni kanal jer se na taj način jača medijski pluralizam i medijske slobode uopšte“, navela je Manojlović.