DS: MUP i tužilaštvo da pokrenu postupke zbog napada na poslanika tokom protesta

Vesti 04. jun 202317:54 8 komentara
N1

Demokratska stranka zahteva da Ministarstvo unutrašnjih poslova i Javno tužilaštvo hitno, po službenoj dužnosti reaguju i pokrenu odgovarajuće postupke protiv lica koji su u vreme održavanja protesta „Srbija protiv nasilja“ ispred same Narodne skupštine fizički napali stranog državljanina i narodnog poslanika, potpredsednika DS, Miodraga Gavrilovića.

Incident su zabeležile televizijske kamere, a prisustvovali su mu, pored građana, i pripadnici policije, koji nisu reagovali ni na napad na stranog državljanina, ni na hrabru i pravovremenu reakciju narodnog poslanika Gavrilovića, da spreči nasilje i zaštiti ugroženog čoveka, navodi se u saopštenju DS.

Kako se navodi u saopštenju, iako su bili na licu mesta, policajci „ne da nisu reagovali u skladu sa zakonom, već su svoju ‘reakciju’ usmerili upravo na onoga koje pokušao da spreči nasilje“.

„Zabrinjavajuće je da pripadnici policije nisu reagovali na pozive građana i pripadnika redarske službe, niti su nakon incidenta priveli članove Narodne patrole, niti ih udaljili sa skupa ‘Srbija protiv nasilja’. Da li to znači da neke druge patrole, a ne policijske preuzimaju zakon i pravdu u svoje ruke, pa mogu nesmetano da se obračunavaju s građanima na ulicama naše prestonice? Šta mogu da očekuju građani, kada ni narodni poslanik nije siguran na ulici? Ni od parapolicijskih, ni od pravih policijskih patrola“, navodi se u saopštenju

Demokratska stranka naglašava da je tokom protekle nedelje ukazivala na moguće provokacije i incidente, kako se navodi, „organizovane od strane SNS-a i javno najavljene od strane njihovih perjanica nasilja Jovanova i Bakareca na sednicama Narodne skupštine“.

DS podseća da je delegacija poslanika „bila na razgovoru s načelnikom beogradske Policijske uprave uoči protesta „Srbija protiv nasilja“ kako bi se ovakvi događaji predupredili, ali i kako bi podsetila policiju da, u skladu sa zakonom, konačno počne da radi svoj posao i obezbeđuje građanski skup“.

„Zato zahtevamo da Javno tužilaštvo hitno i po službenoj dužnosti pokrene odgovarajuće postupke protiv učesnika ovog incidenta i o tome obavesti javnost“, saopšteno je.