DS: Pašalić da podnese ostavku, mandat mu je istekao 20. jula

Vesti 03. nov 202213:51 0 komentara
N1

Demokratska stranka je pozvala zaštitnika građana Zorana Pašalića da podnese ostavku pošto mu je, po navodima DS, petogodišnji mandat istekao 20. jula.

Potpredsednik DS Miodrag Gavrilović ocenio je da je Pašalić „bez ikakvog prava“ na funkciji zaštitnika građana i da „stavlja sebe ispred zakona i institucija“.

Povezane vesti

„Tu je zakon vrlo jasan i po službenoj dužnosti važi i za njega. Odgovornost Zorana Pašalića je u tome što je morao da podnese ostavku i da imenuje jednog od svojih zamenika da obavlja funkciju zaštitnika građana, jer to propisuje zakon“, kazao je Gavrilović na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.

Ocenio je da je slučaj zaštitnika građana „eklatantan primer kako se vlast odnosi prema jednoj važnoj instituciji“.

Poslanik DS Srđan Milivojević ocenio je da je Pašalić tokom mandata „arhivirao“ slučaj rušenja u beogradskom kvartu Savamala, da „nije sprečio policijsko-sudski i politički progon“ uzbunjivača iz valjevskog Krušika Aleksandra Obradovića, kao i da se nije „aktivno uključio“ u institucionalnu zaštitu novinara Milana Jovanovića iz Grocke.

„Voljom Aleksandra Vučića, sve institucije u Srbiji su urušene, stavljene pod partijsku kontrolu. Sve institucije su izgubile nezavisnost i nepristrasnost“, naveo je Milivojević.

Dodao je da je važno da se što pre pokrene inicijativa za izbor novog zaštitnika građana i da u tom procesu učestvuje stručna javnost.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!