DS: Propagandnom glasilu SNS-a dodeljen status naučnog časopisa

Vesti 18. nov 202209:0114 komentara
Izvor: N1

Resorni odbor Demokratske stanke za nauku reagovao je povodom dodeljivanja statusa naučnog časopisa glasilu „Napredak“ čiji je izdavač Fondacija za srpski narod i državu koju je osnovala Srpska napredna stranka. Demokrate u saopštenju ocenjuju da su time poniženi i nauka i naučnici u Srbiji.

„Napredak“ postoji od juna 2020. godine i ove godine je dobilo kategoriju „naučnog časopisa nacionalnog značaja“, podseća DS u saopštenju.

„Redakcija ovog stranačkog glasila, kao i Fondacija za srpski narod i državu, ne kriju svoju političku orijentaciju – dele istu adresu kao i sedište Srpske napredne stranke. Za druge domaće naučne časopise zahteva se da izdavač časopisa bude naučnoistraživačka organizacija, naučno društvo, ili institucija sa delatnošću od značaja za nauku u suizdavaštvu sa naučnoistraživačkom organizacijom, ili institucija kulture, ali ne i za glasilo ‘Napredak'“, ističe se u saopštenju DS-a.

Ocenjuje se i kako je namera pomenutog glasila „ne samo da pomoću političkih privilegija zauzme mesto na listi prestižnih srpskih naučnih časopisa, već i da promoviše kadrove SNS-a sa upitnom naučnom biografijom i bibliografijom i omogući im ulazak u naučnu zajednicu ili opstanak u njoj.“

„Tekstove u glasilu tako potpisuju ambasadori i ministri Rusije, Kine, Izraela i Kipra, članovi Nacionalnog saveta za Rusiju i Kinu, počasni konzuli Srbije, studenti, nastavnici visokih škola, te u najvećem broju nastavnici privatnih fakulteta, čiji se tekstovi klasifikuju kao originalni ili pregledni naučni radovi“, dodaje se u saopštenju.

Demokrate dalje ocenjuju da je reč o „ogoljenom“ propagandnom glasilu Srpske napredne stranke, usmerenom protiv Evrope i evropskih vrednosti.

„Napredak“, kako se navodi, dodeljuje i DOI brojeve za šta je, podsećaju demokrate, propisana veoma stroga procedura. Recimo, za dodelu DOI broja važan je procenat udela radova na svetskim jezicima, a uvidom u izdanja ovog glasila očigledno je da je taj udeo 0.0 odsto, ukazuju iz DS-a.

„Zabrinjavajuća je i neprimerena količina fotografija koja se publikuje u glasilu ‘Napredak’, tako da to glasilo pre podseća na magazin, a ne na ozbiljan naučni časopis, ali i izostanak tekstova eminentnih domaćih istoričara. Iako je glasilo klasifikovano kao naučni časopis iz oblasti prava i politikologije u njemu se u gotovo svakom broju dominantno publikuju tekstovi iz oblasti istorije umetnosti, istorije, bezbednosti, kriminologije“, ističe se u saopštenju.

Iz DS-a podsećaju i da većina domaćih naučnih časopisa funkcioniše zahvaljujući entuzijazmu, a ne resursima, ali uspevaju da dostignu nivo koji savremena svetska nauka zahteva.

„Stavljajući u istu kategoriju ozbiljne naučne časopise i stranačka glasila, mladi naučnici neće imati nijedan razlog da ostanu u nauci, kada svako istraživačko postignuće vredi koliko i tekst u stranačkom kvazi-naučnom časopisu“, upozoravaju iz DS-a.

“Ovakvim postupkom nauka u Srbiji je ponižena. Nikada nauka nije bila tako ogoljeno stavljena u službu jedne političke stranke. Dopuštanjem da glasilo sa otvorenom propagandnom agendom postane ‘naučni’ časopis, aktuelna vlast kapilarno ulazi u sve pore društva. Nakon medija, obrazovanja i kulture, na red je došla i nauka,” poručuju demokrate.

Komentari

Vaš komentar