DS, SSP i PSG pisali Mekalisteru: Nedostatak političke volje za dijalog

Vesti 19. jan 202115:4719 komentara
Izvor: FoNet/Nenad Đorđević

Predsednici tri opozicione proevropske partije u Srbiji u pismu Davidu Mekalisteru, predsedavajućem Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta i drugim evroposlanicima koji se bave Srbijom, zalažu se za što skorije pokretanje međupartijskog dijaloga u zemlji.

Stranka slobode i pravde, Demokratska stranka i Pokret slobodnih građana u pismu navode da bi veće odlaganje moglo „značajno naštetiti procesu dijaloga, umanjujući šanse za postizanje sporazuma koji bi bio prihvatljiv za sve strane i ne ostavljajući dovoljno vremena da se osigura njegova primena“.

Oni traže da budu konsultovani u vezi sa organizacijom dijaloga, odnosno formatom pregovora i tema o kojima bi se razgovaralo.

Navode da su zabrinuti zbog „nedostatka političke volje za iskren dijalog“.

Povezane vesti:

„Već smo bili svedoci pokušaja vladajućih partija da prevare i srpsku javnost i Evropski parlament da su značajne promene sprovedene kao rezultat prethodne faze međupartijskog dijaloga i čini se da će to pokušati ponovo. Situacija sa Regulatornim telom za elektronske medije (REM) najbolji je primer nedostatka volje da se naprave istinski koraci napred i da se „označe polja“ bez značajnih poboljšanja“, navodi se u pismu.

Dragan Đilas, Zoran Lutovac i Pavle Grbović u pismu evroparlamentarcima ocenili su da se međustranački dijalog najavljuje “u atmosferi ogromne zloupotrebe moći, ismevanja opozicionih napora i inicijativa i brutalnog suzbijanja svih nezavisnih glasova i samog predsednika u totalnoj i opsesivnoj kontroli distribucije vakcina na nacionalnoj televiziji“, uz ocenu da je to „daleko od onoga što vidimo u jednom normalnom evropskom društvu“.

Lideri tri proevropske opozicione partije kažu da „bez značajnog sporazuma sa opozicionim strankama“ nema povratka demokratije u Srbiju i upozoravaju da uspeh dijaloga i uspešno okočanje aktuelne političke krize otvaraju put za nastavak procesa pristupanja Srbije Evropskoj uniji.

Pored Mekalistera, pismo je upućeno i izvestiocu Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimiru Bilčiku, predsedavajućoj Odbora Evropskog parlamenta za stabilizaciju i pridruženje Srbije EU Tanji Fajon i izvestiocima iz senke političkih grupa liberala i zelenih u Evropskom parlamentu, Klemenu Grošelju i Violi fon Kramon Taubadel.

Komentari

Vaš komentar