DS traži momentalnu ostavku Gašića zbog dopisa da se pripreme spiskovi dece

Vesti 10. maj 202309:35 5 komentara
N1/arhiva

Demokratska stranka (DS) zatražila je da ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić momentalno podnese ostavku, zbog dopisa koji je dobio veliki broj škola u Srbiji, a u kojem se zahteva da škole dostave MUP-u spiskove dece koja su bila žrtve nasilja ili ispoljavaju asocijalno ponašanje.

„Ovaj skandalozan zahtev pokazuje svu nemoć i nestručnost Vlade Srbije, koja nasilje u školama pokušava da reši žigosanjem dece koja su već pretrpela neku vrstu nasilja, a sada će biti i žrtve nasilja koje želi da sprovodi policija„, navodi DS u saopštenju.

Resorni odbor za obrazovanje Demokratske stranke pita ministra Gašića koji su tačno kriterijumi za sastavljanje ovih lista i da li će policija pozivati tu decu potom na saslušanja?

„Umesto da se jača uloga nastavnika, psihološko-pedagoških službi, uz saradnju sa socijalnim radnicima i specijalnim pedagozima, ovaj režim želi da jača represivne mere, koje mogu da dovedu do suprotnog efekta – povećanja nasilja“, ocenjuje DS.

Ta stranka je pozvala škole da zahtev MUP-a ignorišu i da sistemski reše problem nasilja. Ukoliko škole odgovore pozitivno na zahtev MUP-u, onda se otvara prostor za tešku diskriminaciju dece i za policijsku državu koje će sve probleme rešavati isključivo represijom, ističe DS.

Podsetimo da je od ponedeljka u svim školama u Srbiji pojačano prisustvo policije nakon masovnog ubistva u vračarskoj osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“. 

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare