DS: Užasan zločin u Štrpcima podseća nas na tragične posledice politike mržnje

Vesti 27. feb 202213:22 3 komentara
N1

Demokratska stranka podsetila je da se na današnji dan, 27. februara 1993. godine, dogodio jedan od najužasnijih ratnih zločina poslednje decenije prošlog veka u bivšoj Jugoslaviji, kada je iz voza koji je saobraćao između Beograda i Bara, na železničkoj stanici Štrpci oteto 18 putnika bošnjačke i jedan hrvatske nacionalnosti, koji su potom svirepo pobijeni.

Zločin je počinila paravojna formacija „Osvetnici“ pod vođstvom osuđenog ratnog zločinca Milana Lukića, ali su do danas pronađeni posmrtni ostaci samo trojice ubijenih čija je jedina „krivica“ bila to što su Bošnjaci i Hrvati.

„Ovaj užasan zločin nas opominje kakve su i koliko tragične posledice politike mržnje, nacionalne i verske netrpeljivosti, koja je vođena tokom devedesetih, a čiji su akteri i sledbenici nažalost i danas na vlasti u Srbiji“ izjavio je predsednik Izvršnog odbora Demokratske stranke Srđan Milivojević.

Dodao je da tragični događaj iz Štrpca upozorava na to kakve su posledice ratnohuškačkih povika poput onog koji je iz Narodne skupštine Srbije uputio tada radikal, a danas predsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić.

„Ubijte jednog Srbina i mi ćemo ubiti stotinu muslimana“, jesu reči koje su upisane na najmračnije stranice političkog beščasća u Srbiji.

„Pamteći sve žrtve te sramotne politike, ne zaboravljajući ni zločine, ni zločince, i dalje smo posvećeni izgradnji tolerantnog društva, dobrosusedskih odnosa i evropske Srbije u kojoj svako ima pravo na dostojanstven život i mir“, poručio je Milivojević.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare