ABK traži izglasavanje nepoverenja Kurtijevoj vladi, DSK – sankcije SAD opasne

Vesti 31. maj 202319:09 0 komentara
Tanjug/Dopisnik KiM

Šef Poslaničke grupe Demokratskog saveza Kosova (DSK) Arben Gaši je danas ocenio da su sankcije SAD prema Kosovu, nakon napete situacije na severu, "izuzetno opasne" ali i da je i ponašanje premijera Aljbina Kurtia "arogantno i nerazumno".

Kosovo ni pod kojim uslovima ne bi trebalo da se suoči sa sankcijama SAD, rekao je Gaši nakon sednice Predsedništva Skupštine Kosova.

Gaši je, tražeći svesno političko ponašanje protiv nastale situacije u severnim opštinama, istakao da se premijer Kosova Aljbin Kurti ponaša arogantno i nerazumno.

​“Situacija kroz koju zemlja prolazi je izuzetno delikatna, tako da se ne možemo ponašati kao da se ništa ne dešava“, rekao je on.

Kazao je i da ono što se vidi “ ovih dana u severnom delu zemlje je izuzetno osetljivo“ te da, kako je ukazao, „zahteva svesno političko ponašanje, i akcije koje su u interesu zemlje“.

Prema njegvorim rečima, premijer Kosova se u ovom trenutku ponaša arogantno i nerazumno, “ posebno izjavama koje daje prema najvišim zvaničnicima partnerskih zemalja“

Smatra i da su te izjave „nepotrebne, nerazumne, nelogične i apsurdne“.

„Kosovu ne treba takav premijer, takvo ponašanje Kosova sa međunarodnim partnerima uopšte nije potrebno, danas nam je više nego ikada potrebno unutrašnje jedinstvo i postojana međunarodna saradnja“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, ; institucije Kosova treba „da vide državni interes i da rade na održavanju odnosa sa SAD“.

„Sankcije su nešto izuzetno opasno za Kosovo, mislim da Kosovo ni pod kojim uslovima ne bi trebalo da dođe do situacije kada se suočava sa međunarodnim sankcijama, posebno od strane SAD“, kazao je on.

ABK traži izglasavanje nepoverenja Kurtijevoj vladi

Alijansa za budućnost Kosova (ABK) zatražila je danas izglasavanje nepoverenja Vladi Aljbina Kurti koju su optužili za „gubitak suvereniteta“ na severu Kosova.

Šef poslanika ABK Besnik Tahiri ocenio je da „od Kurtijeve odluke o registarskim tablicama, Kosovo ubrzano gubi suverenitet“ u opštinama sa srpskom većinom na severu.

Tahiri je upozorio da su sankcije koje su SAD uvele Prištini posle nedavnih sukoba u opštinama na severu, „suštinski pogodile državu“.

„Ne možemo da se ponašamo kao crkva, kao da se ništa ne dešava u ovoj zemlji. Situacija je vanredna i ne možemo da se ponašamo normalno. Ne možemo podržati premijera kojima SAD uvode sankcije kao što to rade svojim neprijateljima. Odgovor na to je predlog za izglasavanje nepoverenja. Da bi se integrisao sever mora se prvo integrisati politika Kosova“, naveo je Tahiri.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!