Dubravka Stojanović: Austrougarski ultimatum iz 1914. i Rezolucija EP o Srbiji – potpuno neuporedivo

Vesti 09. feb 202413:38 182 komentara
N1

Nakon što je Evropski parlament usvojio Rezoluciju u kojoj se poziva na međunarodnu istragu izbornih neregularnosti u Srbiji ministar odbrane Miloš Vučević, a potom i premijerka Ana Brnabić uporedili su to sa austrougarskim ultimatumom Srbiji iz 1914. godine. Međutim, ove dve istorijske situacije su potpuno neuporedive, smatra istoričarka Dubravka Stojanović.

Ministar u tehničkoj Vladi Srbije Miloš Vučević je, povodom usvajanja Rezolucije Evropskog parlamenta, rekao da ga zahtev za istragu u vezi sa izborima podseća na „ultimatum iz 1914. godine“.

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Милош Вучевић (@milosvucevic)

Sličnu stvar je potom izjavila i premijerka u tehničkom mandatu Ana Brnabić, koja je za RTS aktuelnu situaciju uporedila sa austrougarskim ultimatumom od pre 110 godina, koji je prethodio Prvom svetskom ratu, i kada je, kako je navela, srpska vlada prihvatila sve osim međunarodne istrage.

Istoričarka Dubravka Stojanović je komentarišući ova poređenja za N1 rekla da se radi o dve potpuno neuporedive istorijske situacije.

„U prvoj, 1914, Austro-Ugarska je samo čekala povod da bi napala Srbiju i krenula u ostvarenje svog plana prodora na Istok. To je bio uvod u objavu rata! Ovo je reakcija demokratskog Evropskog parlamenta na ukradene izbore u zemlji kandidatu za članstvo u EU. To je bila pretnja Austrougarske slobodi Srbije, a sada pretnja slobodi Srbije dolazi iznutra, od vladajućeg režima“, navodi ona.

Dodaje i da su situacije direktno suprotne i da oni koji „izjavljuju ovo žele sebi da daju istorijski značaj koji nemaju“.

„To govori o njihovoj potrebi da sebi daju ogroman istorijski značaj kakav je imala kriza u julu 1914. i da se oni baš nađu na tom mestu na kom je tada bio Nikola Pašić“, kaže Stojanović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare