Dumanović u ponedeljak na saslušanju zbog izjava o BIA i SNS

Vesti 03. jun 202108:417 komentara
milan dumanović
Izvor: N1

Bivši pripadnik Odeljenja za dokumentovanje i opservaciju MUP Srbije Milan Dumanović biće u ponedeljak, 7. juna, saslušan u Trećem osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu povodom krivične prijave koju je protiv njega podnela BIA, piše Danas.

Dumanović je listu „Danas“ rekao da je za 18. jun zakazano i prvo ročište po privatnoj tužbi koju je protiv njega podneo direktor BIA Bratislav Gašić, zbog povrede ugleda i časti.

povezane vesti

I krivična prijava i privatna tužba podnete su protiv Dumanovića zbog izjava u emisiji „Utisak nedelje“ 18. aprila, kada je u više navrata ponovio da „SNS i BIA dele pare od droge“.

Time je Dumanović, prema mišljenju podnosioca prijave, počinio krivično delo izazivanje panike i nereda za koje je zaprećena zatvorska kazna u rasponu od šest meseci do pet godina, prenosi „Danas“.

„Navodi Dumanovića predstavljaju pokušaj širenja panike kod građana, plasiranjem dezinformacija, a u cilju slabljenja integriteta i autoriteta nacionalne službe bezbednosti. Takođe, time je značajno omeo sprovođenje mera BIA na zaštiti bezbednosti Republike Srbije od trenutno izraženih pretnji, posebno organizovanog kriminala, stvaranjem nezadovoljstva, revolta i neodobravanja prema BIA, čime se ujedno slabi poverenje i podrška građana tim merama“, navodi se u krivičnoj prijavi BIA.

Gašić je tužbu podneo zbog, kako je stajalo u saopštenju BIA, uvreda izrečenih na njegov račun u istoj emisiji.

Reagujući na vest o podnošenju prijave Dumanović je istakao da je to učinjeno kako bi se svi pripadnici sektora bezbednosti koji razmatraju da izađu u javnost sa podacima o nezakonitim radnjama svojih nadređenih zastraše i obeshrabre.

Podsetimo, Dumanović već godinama ima status okrivljenog u postupku koji se protiv njega i njegovog kolege Mladena Trbovića vodi zbog odavanja službenih tajni MUP-a.

Njih dvojica su pokušavali da ukažu na nezakonite postupke tadašnjeg rukovodstva ministarstva vezano za putovanje predsednika Vučića u Potočare. Nakon odsustva reakcije unutar ministarstva oni su sa svojim saznanjima izašli u javnost, a podneli su i krivičnu prijavu protiv rukovodioca MUP-a. Prijava koju su oni podneli je odbačena, ali je zato stupila na snagu prijava koja ih tereti za odavanje tajnih podataka. Sudski postupak protiv Dumanovića i Trbovića je i dalje u toku.

Komentari

Vaš komentar