Durst: Država vlast u Bloku 37 prepustila samoorganizovanoj grupi građana

Vesti 23. jul 202113:32 > 13:34 15 komentara
blok 37
N1

Austrijska grupacija "Durst" saopštila je da je iznenađena i zatečena odlukom državnih organa da ne zaštite privatnu svojinu i stečena prava, i da vršenje vlasti u Bloku 37, kako se navodi, faktički prepuste samoorganizovanoj grupi građana. "Durst" je poručio i da razmatra dalje korake u cilju ostvarivanja svojih prava i zaštite svoje imovine u Bloku 37.

Kompanija u saopštenju podseća da je zemljište u novobeogradskom Bloku 37, gde namerava da izgradi poslovni objekat, čemu se protive stanari okolnih zgrada, stekla od Republike Srbije, odnosno Grada Beograda.

„Kompanija ‘Durst’ je zemljište stekla na osnovu akata koji su doneli najviši organi Grada Beograda, u postupku koji je uključivao kontrole od strane nadležnog javnog pravobranilaštva“, podseća se u saopštenju.

Dodaje se i da je kompanija sačinila projektnu dokumentaciju za objekat u Bloku 37 na osnovu urbanističkih parametara koje su potvrdila nadležna tela Grada Beograda, kao i da je za pomenuti projekat pribavila sve dozvole koje je izdao Grad Beograd.

„Svaka aktivnost kompanije ‘Durst’ bila je zasnovana na izričitim pisanim odobrenjima nadležnih organa Grada Beograda i držali smo da je to najveće jemstvo zakonitosti i društvene prihvatljivosti projekta. Nažalost, umesto nastavka investicije, projekat u Boku 37 je postao predmet uzurpacije privatne svojine, van bilo kakvih zakonskih i institucionalnih okvira“, poručuje se u saopštenju investitora.

Podsetimo, stanari Bloka 37 blokiraju ulaz na gradilište gde „Durst“ namerava da izgradi poslovnu zgradu, jer bi im, kako tvrde, takav objekat u komšiluku značajno umanjio kvalitet života.

Protesti stanara nastavljeni su nakon što je investitor prekršio dogovor, postignut uz posredovanje Grada Beograda, da se obustave radovi do postizanja konačnog rešenja i na gradilište poslao radnike sa mehanizacijom.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da su građani u potpunosti u pravu, i poručio investitoru da još stoji ponuda da ga grad obešteti za ulaganja.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare