Dva bizona „pojačala“ stado na Fruškoj gori: Kada će građani moći da ih vide

Vesti 10. jul 202411:04 5 komentara

Nacionalni park Fruška gore postao je bogatiji za dva bizona: ženka Tatrenka i mužjak Tajfun. Tajfun i Tatrenka došli su iz Češke krajem juna, dok stado bizona na Fruškoj gori postoji još od 2022. godine.

Reporterka N1, nažalost, kako kaže, nije mogla uživo da vidi bizone, jer su u karantinu barem još 10 dana.

Stado bizona na Fruškoj gori postoji od 2022. godine, a projekat preko kog su uvezeni traje 7,8 godina. Prošle godine je bizon Đuka uginuo u superćelijskoj oluji.

Dragan Vidović iz Nacionalnog parka Fruška gora kaže da su novi bizoni u karantinu, a ostale četiri ženke u malo širem prostoru koji je takođe ograđen.

Pročitajte još

„Naše stado ukupno čini šest bizona, mužjak i pet ženki. Prvi pregovori su počeli krajem 2017. godine, posetili su nas stručnjaci iz Poljske i Španije, pogledali naš prostor, odredili da su klimatski i ekosistemski uslovi pogodni za razvoj, a u martu 2022. godine je stiglo prvo stado“, kaže on.

Kada je stigao bizon Đuka, građani su mu kumovali, a sada su, kaže, zadržali imena iz rodovnika.

„Odlučili smo da ih zadržimo, lepa su, zvučna imena, bizoni su iz Češke, a imena podsećaju na Češku“, kaže on.

Istorijski podaci, ističe on, pokazuju da je pre 200 godina bizon slobodno krstario ovim prostorima.

„Rešili smo da ga vratimo ekosistemski na ovaj prostor, bitan je za biodiverzitet i geodiverzitet, neki dalji cilj je naseljavanje bizona u ostale krajeve Balkana i Evrope“, kaže on.

Tajfun i Tatrenka će se pridružiti ostalim bizonima i boraviće u prostoru od 120 hektara.

„Na tim travnatim površinama oni provode vreme u jutarnjim ili popodnevnim časovima, tada će građani morati da se najave i uz lovočuvara da ih vide, naprave selfi… Fauna Fruške gore je mnogobrojna, pored bizona tu živi i evropski jelen, divlja svinja, muflon, jelen lopatar, srndać, lisica, šakal, čak je i vuk prethodnih godina viđen u tragovima, divlja mačka, zečevi…“, kaže Vidović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare