Dva lekovita izvora u Vrnjačkoj Banji bez vode, vlast negira da su presušili

Vesti 14. sep 202119:39 63 komentara

U istoriji lečilišta u Vrnjačkoj Banji, nije se desilo da neki od izvora lekovitih mineralnih voda, ostane bez vode. A u najstarijoj banji u Srbiji, dva najpoznatija izvora Slatina i Jezero, doživeli su da dobiju katance, jer voda iz njih ne izlazi. Lokalna vlast negira da su presušili, već da je reč o, kako kažu, "revitalizaciji bušotina". Stanovnici Banje su ogorčeni i svakog vikenda protestuju.

U centru Vrnjačke Banje svakog vikenda održavaju se protesti zbog presušivanja izvora lekovite vode. Protest svake nedelje organizuju stanovnici ove banje, jer su ogorčeni zbog svega što se dešava sa, kako su istakli, „draguljma ovog mesta“, a to su izvori lekovitih voda.

„Razočarani smo što se nama dešava. A nažalost niko ne preduzima ništa da bi se nama voda vratila i da ulepšamo nama stanovnicima tako i gostima borvak u Vrnjačkoj Banji“.

„Nikad se nije desilo da jedan izvor totalno presuši i da se zatvori ne radi. Slatina je uvek radil ai imala najlepšu vodu“.

„Izvori su prodati, u ovoj državi je sve na prodaju. Znate zašto? Ovi izvori Vrnjačke terme on je proširio bušotinu i produbio za 100 metara, sada je 600 metara da bi dobio veću izdašnost vode i veću temperaturu“, rekli su meštani Vrnjačke Banje.

Problem se pojavio prošlog leta, kada je izvor Jezero ostao bez vode. Nastavio se ovog leta, ali sa drugim izvorom, Slatinom. Nikome u Vrnjačkoj Banji nije jasno šta se tačno dogodilo, iako svi prstom upiru na akva park „Vrnjačke terme“, koji se slučajno nalazi između ova dva izvora.

„To je krenulo kada su Terme počele sa radom. Prvo je krenulo sa Slatinom. Voda je dolazila pa nestajala. Izbušili su na 600 metara, a izvori se nalaze na 70 metara. Sistem spojenih sudova. Prvi se napuni u akva parku za kupanje, pa tek onda da gosti Vrnjačke Banje piju vodu“, kaže Dragan Brđović, aktivista iz Vrnjačke Banje.

N1

Izvori lekovitih voda u Vrnjačkoj Banji dati su na upravljanje Specijalnoj bolnici „Merkur“. Međutim, prema rečima šefa pravne službe u ovoj bolnici, Božidara Vučkovića, oni nemaju potrebu da imaju kompletan uvid u to ko sve ima bušotine u Banji.

„Ne bih upotrebljavao izraz nekontrolisano bušenje. Ono je rađeno po svim propisima koji su predviđeni zakonom. I svi ti radovi su izvedeni u tim regulativama“, objašnjava Vučković.

„Nama uzimaju dijamant, blago Vrnjačke Banje. Prirodu koja je stara 1.500 godina. Petoro njih su za tri godine sve uništili. Ima da se borimo do kraja i da vratimo staru vodu“, kaže Dragan Brđović.

Da podsetimo, prvi izvor koji je bio zatvoren u Vrnjačkoj Banji bio je Snežnik, jer su fekalije iz obližnje zgrade završile baš u njemu. Danas je na tom mestu sazidana zgrada od 4.000 kvadratnih metara. Investitor je brat Zorana Babića.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare