Dva lobiranja za litijum na RTS u jednom danu: „Hoćemo fer debatu, a ne reklamu za Rio Tinto“

Vesti 23. feb 202422:08 35 komentara

Projekat Jadar je ukinut pre dve godine, ali priča o litijumu nakon izbora nikad aktuelnija. Predvode je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministarka energetike Dubravka Đedović. Druge strane na Javnom servisu nema. Zato je organizacija Kreni-Promeni od RTS tražila fer debatu, a ne samo reklamu za Rio Tinto.

Zašto na RTS nema rasprave o iskopavanju litijuma i bora, zašto ne može da se čuje reč profesora i akademika o tome, već samo predsednika i ministarke, pita organizacija Kreni-Promeni.

„Kao predstavnici narodne inicijative koji su predali 38.000 potpisa čime imate zvaničan predlog Zakona o zabrani iskopavanja litijuma i bora prema zakonima i Ustavu Republike Srbije potrebno je da se održi i javna rasprava i javna debata, mi na RTS nemamo javnu debatu o ovom zakonu“, kaže Savo Manojlović.

Na Javnom servisu u jednom danu dva lobiranja za rudnik litijuma. Da li je litijum za građane Srbije med i mleko ili ako bude litijuma u Nedeljicama, neće biti ni meda ni mleka?

RTS: Može li se u Jadru od sumporne kiseline dobiti med i mleko?

„Nikada neće biti med i mleko… Nećemo valjda da budemo jedine budale u svetu koje će da se odreknu svoje nafte“, odgovara predsednik.

Pročitajte još

Predsedniku pomaže i ministarka energetike.

„Bogati smo. Ležimo na milijardama bukvalno i želimo da ih koristimo na najefikasniji mogući način“, kaže ministarka Dubravka Đedović Handanović.

„Ja ne mislim da je normalno da predstavnici Vlade Srbije, da predsednik Srbije zastupaju interese Rio Tinta, trebalo bi Rio Tinto da izabere onog ko im je najbolji za to“, kaže Manojlović.

Parlament se o Narodnoj inicijativi nije izjasnio gotovo dve godine i time je prekršio Ustav, za to vreme predsednik poziva Nemce da utvrde i garantuju da li je dobro ili ne u Srbiji kopati litijum.

RTS: Kako ćemo da znamo da su najbolje garantije?

„Zato što ćemo da tražimo, ukoliko bude neko pametan, da tražimo od Zelenih u Nemačkoj. Svi oni koji su kritikovali da oni dođu i kažu da je tako na primer, a možete misliti šta ja mislim o Zelenima u Nemačkoj“, kaže Vučić.

„Nemoguće je da to radi politička stranka iz strane zemlje i drugo kako to da predsednik kada se pominje međunarodna istraga o krađi izbora izigrava suverenistu, a kada treba da se iskopava litijum, on jednostavno nudi litijum“, kaže Manojlović.

Građani Srbije trebalo bi da čuju na javnom servisu i koliko bi nas koštale te milijarde na kojima ležimo, kao i koliko bi se sumporne kiseline koristilo u Jadru dnevno, ali i meštane Nedeljica koji ne žele da prodaju svoju zemlju ni za milijarde.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare