Dve godine od pogibije vodnika Stojkovića – dve godine ćutanja, istrage nema

Vesti 24. jun 202322:19 22 komentara

U sistemu u kom je precizno definisan lanac odgovornosti, već dve godine ne zna se ko je odgovoran za pogibiju starijeg vodnika prve klase Dejana Stojkovića, na probi vojne vežbe "Munjeviti udar 2021" na Pešteru. Istrage još uvek nema, pred novopazarskim tužilaštvom i dalje je u toku predistražni postupak.

U vojnom sistemu u kom je dobro poznato ko, kako, kada i šta, dve godine kasnije zvanično ne znamo ni ko je odgovoran za smrt Dejana Stojkovića na Pešteru, ni kako se ugušio, ni šta radi Tužilaštvo u Novom Pazaru ni kada će pokrenuti istragu u ovom slučaju… ako će ikada.

Povezane vesti

„Sudski postupak i dalje stoji u mestu. Danas je tačno dve godine od kada je Dejan poginuo, istražni sudija dole u Novom Pazaru, Adnan Baćićanin, proba nešto da radi kobajagi, a što se tiče tog rada sve se vrti u krug. Osim izjava od učesnika u vozilu, ništa drugo nije uradio. Veštačeno je vozilo, sve je dobio, međutim, sve tako stoji u mestu“, kaže stric poginulog Dejana Stojkovića, Rade.

Dobio je tužilac i obudkcioni nalaz pokojnog Stojkovića gde piše da se ugušio, a otkad je Mašinski fakultet u Beogradu pre godinu dana završio veštačenje protivpožarnog aparata – tužilac bi trebalo da zna ono što interesuje i javnost i porodicu – da li je neispravni PP aparat uzrok smrti starijeg vodnika?

„Očigledno je da bi ti podaci koji su utvrđeni veštačenjem smetali nekome, ili ukazali na nečiju odgovornost ukoliko bi dospeli u javnost i zbog toga što, evo već dve godine, tužilaštvo nije u stanju da procesuira taj slučaj, zapravo vidimo da je očigledno da tu neko ne želi da se utvrdi nečija odgovornost“, ocenjuje predsednik Vojnog sindikata Srbije Novica Antić.

Stric poginulog Dejana Stojkovića za N1 kaže da im se niko od nadležnih iz vojske, a ni iz tužilaštva nije obratio u vezi sa sudskim postupkom.

„Sa gospodinom istražnim sudijom, dole u Novom Pazaru, bilo je dogovoreno da se vidimo i da ceo predmet dobijemo, međutim, on sve to odugovlači, da li nema vremena, da li je na sudu, da li je na suđenju, sve to tako stoji“, kaže Rade Stojković.

Za porodicu tužilac Adnan Baćićanin nema vremena, dok televiziji N1 odbija da dostavi rezultate veštačenja, uz obrazloženje da bi se time ugrozilo i otežalo vođenje predistražnog postupka.

„Neko to želi da se zaboravi, da prođe vreme, onda kada prođe vreme, kasnije u nekom sudskom postupku ako bi se uopšte i pokrenuo, nakon podizanja neke optužnice i svedoci se sećaju sve manje detalja, više i sredstva tehnike koja su bila u vezi sa tim slučajem nećete moći da veštačite zbog nekog protoka vremena“, navodi Antić.

Za porodicu Stojkovića, vreme je stalo tog 24. juna. Dobro se sećaju sahrane bez vojnih počasti i tri dana kasnije vojne vežbe bez minuta ćutanja. Ipak, ko bi mogao da pretpostavi da će se ćutanje nastaviti pune dve godine.

„Porodica zna ceo postupak, kako se izdešavalo od prvog do poslednjeg minuta, i nama je najteže to što maltene porodica zna celu istinu, a ko treba da zna, ne zna“, priča Stojković.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare