Dve osobe uhapšene zbog malverzacija sa PIO fondom

Vesti 06. apr 202114:50 > 16:31 3 komentara
MUP Srbije
N1

Policija je u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, uhapsila dve osobe zbog sumnje da su malverzacijama u vezi sa PIO fondom oštetile republički budžet za više od dva miliona dinara.

Uhapšene su G.R. (54), zaposlena u somborskoj filijali Republičkog fonda za PIO zbog sumnje da je zloupotrebila službeni položaj, i S.T. (69), odgovorno lice firme DOO „Diteks“ iz Deronja zbog zloupotrebe službenog položaja u podstrekavanju.

Navodi se da je G.R. tokom 2016, 2017. i 2018. godine bez dokaza o prijavama i odjavama, bez pokretanja postupka o utvrđivanju staža osiguranja za sporne periode i bez dokaza o uplaćenim porezima i doprinosima unosila podatke u bazu aktivnih osiguranika koji se odnosi na staž osiguranja i doprinose, iznos zarada i ugovorenih naknada, iznos poreza i doprinosa za PIO u iznosu od 85.613.099 dinara za ukupno 54 osobe.

Osumnjičena je da je neosnovano isplaćenim penzijama za sedam osoba, oštetila budžet Srbije u iznosu od 2.148.482 dinara.

Dodaje se da je S.T. podstrekavala G.R., dostavljajući joj podatke za osobe koje su navodno radile u firmi „Diteks“, da im bez potrebne radno-pravne dokumentacije i bez uplate poreza i doprinosa za PIO unese podatke o stažu osiguranja, zaradi, ugovorenoj naknadi i uplaćenim porezima i doprinosima za PIO.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova i one će, uz krivičnu prijavu, biti privedene nadležnom tužilaštvu.

Fond PIO: Raskinut ugovor sa službenicom filijale u Somboru

Republički Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje saopštio je danas da je raskinuo radni odnos sa uhapšenom službenicom filijale u Somboru.

Navodi se da su tokom 2018. godine u postupku provere ispravnosti rada zaposlenih kontrolori Fonda konstatovali nepravilnosti u radu referenta u službi filijale Sombor u Odžacima s čim su kako se dodaje, upoznati nadležni državni organi.

„Na osnovu prijave Fonda, MUP se uključio u istražni postupak i zajednički su kontrolisani svi postupci koje je zaposlena vodila a koje je kontrola potvrdila kao nepravilne i nezakonite“, stoji u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare