Dveri i javne ličnosti traže sednicu o Kosovu, da se izjasne SPC i SANU

Vesti 10. mar 202310:39 13 komentara
Tanjug/AP Photo/Darko Vojinović

Srpski pokret Dveri, zajedno za brojnim javnim ličnostima, pozvao je predsednika Skupštine Srbije Vladimira Orlića da hitno zakaže posebnu sednicu parlamenta o sadržaju francusko-nemačkog sporazuma pre sledećeg susreta predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija 18. marta u Ohridu.

Povezane vesti

U saopštenju se poziva i predsednik Srbije Aleksandar Vučić da na toj sednici obrazloži ono što je prihvatio, kao i da predstavi planove na primeni sporazuma na kojima je prihvatio da radi dalje.

„Pozivamo sve nacionalne medije, a posebno televizije sa nacionalnom frekvencijom, koje su javno dobro, da hitno omoguće da se čuje i druga strana među političarima i intelektualcima koja je protiv prihvatanja ovog sporazuma“, dodaje se u pismu javnih ličnosti i Dveri.

Oni traže i izjašnjenje Sinoda i Sabora Srpske pravoslavne crkve o tom sporazumu, po kome se država Srbija „obavezala da se neće protiviti ulasku lažne države Kosovo u UNESKO, čime se dovodi u pitanje srpska kulturna baština na Kosovu i Metohiji, sve naše svetinje i imovina SPC“.

„Pozivamo SANU da se oglasi o ovoj temi o kojoj srpski akademici ne smeju ćutati. Konačno, pozivamo sve političke organizacije, udruženja građana, javne ličnosti i javnost u celini da se uključi u neometanu javnu raspravu kako bismo svi kao narod i društvo zauzeli stav po ovom ključnom nacionalnom i državnom pitanju danas“, dodaje se u saopštenju.

„Apsolutno je neprihvatljivo da o ovoj temi odlučuje jedan čovek, ma ko on bio“, zaključuje se u pismu koje, pored lidera Dveri Boška Obradovića, potpisuje još 47 javnih ličnosti, među kojima su Matija Bećković, Slavenko Terzić, Miloš Ković, ali i lideri parlamentarnih stranaka Miloš Jovanović, Milica Đurđević Stamenkovski i Vojislav Mihailović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare