Dveri o promeni genoma budućih naraštaja – kritike premijerke i LSV

Vesti 27. nov 202212:29 101 komentara
beba
Pixabay

Liga socijaldemokrata Vojvodine upozorava da je stav pokreta Dveri, da vantelesna oplodnja sa doniranim reproduktivnim materijalom iz Španije i Danske, može uticati na genom budućih naraštaja u Srbiji, klasičan rasizam i da ovaj pokret širi opasne teze koje su građani Evrope na svojoj koži osetili u toku nacističkog ludila u Drugom svetskom ratu. I premijerka Ana Brnabić kritikuje Dveri, ali i medije koji su bez kritičkog stava preneli vest.

Ove opasne ideje, koje tobože služe zaštiti rasne i nacionalne „čistoće“ Srba sluđuju i plaše građane, ocenjuje LSV u saopštenju.

Oni traže od ministarske zdravlja u Vladi Srbije da reaguje i opovrgne ove opasne ideje.

„Od pokreta Dveri ne tražimo ništa, ali im poručujemo da manje čitaju radove nacističkog doktora Jozefa Mengelea. A ako su se građani pitali kako izgleda fašizam, poručujemo im da je ovo pravi primer“, navodi LSV.

Brnabić: Gluposti, sram vas bilo

Premijerka Ana Brnabić odbacila je kao „gluposti“ stav pokreta Dveri da bi upotreba reproduktivnog materijala doniranog iz Danske i Španije u postupcima vantelesne oplodnje u Srbiji, mogla da dovede do „promene genoma budućih naraštaja“.

„Sram vas bilo, i nesrećnike iz Dveri i medije koji prenose ovakve gluposti bez ikakvog kritičkog osvrta ili komentara, čime direktno promovišu ovakve stavove“, navela je premijerka.

Dodala je da je „stotine žena i parova iz Srbije bilo primorano da se na ovaj način ostvari u roditeljstvu ali su za to morali da se potucaju po Pragu, Solunu, Skoplju i drugim gradovima i zemljama jer to nisu mogli u Srbiji“.

„Uskoro će moći jer imaju odgovornu vlast koja radi u interesu naših građana i naše zemlje a promoviše besprizornu fašističku ideologiju i zatucanost. Još jednom: Sram vas bilo, i Dveri i Danas“, navela je Brnabić.

Oko čega je izbila polemika

Pokret Dveri ocenio je prethodno da vantelesna oplodnja sa doniranim reproduktivnim materijalom iz Španije i Danske zahteva posebnu moralno-etičku procenu.

„Ako znamo da se prilikom svake oplodnje meša genetički materijal oca i majke, postavlja se pitanje genetičkog materijala uvezenog od nepoznatog donora, što može uticati na promenu genoma budućih naraštaja“, navodi se u saopštenju Dveri.

Povodom najave da će od 10. decembra u Srbiji moći da se obavlja vantelesna oplodnja sa doniranim reproduktivnim materijalom uvezenim iz Španije i Danske, Dveri su upitale nadležne državne organe ko je i u čije ime potpisao ugovor o uvozu doniranih spermatozoida i jajnih ćelija.

Dveri su podsetile da je predsednik države Aleksandar Vučić objavio datum početka vantelesne oplodnje sa doniranim materijalom i navele da u njegovim ustavnim nadležnostima ne stoji da se bavi tom tematikom, niti je za nju stručan.

Dodaju i da će, prema najavi predsednika, ta procedura biti dostupna svim ženama do 45 godina starosti koje ne mogu da rode i nemaju partnera, za šta Dveri tvrde da insinuira mogućnosti dalje afirmacije trenutno protivzakonitog surogat materinstva i komercijalizaciju trudnoće, ali i zaobilaženje zakona kojim bi bio otvoren put da homoseksualni parovi „naručuju“ i usvajaju decu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare