Dveri: Umesto kulturnog dobra Kosančićev venac postaje mesto za višespratnice

Vesti 30. avg 202111:49 10 komentara
N1

Na sednici Skupštine grada Beograda trebalo bi da bude usvojen plan detaljne regulacije za Kosančićev venac, a prema rečima predsednice beogradskog odbora pokreta Dveri Radmile Vasić, predviđena je gradnja preko 26.000 kvadratnih metara stambenog, komercijalnog i prostora ostale namene.

Problem je, kako je Vasić rekla novinarima ispred „Sava“ centra, u kome se održava sednica, što je Kosančićev venac od 1971. zaveden kao kulturno-istorijska prostorna celina, a od 1979. kao kulturno dobro od velikog značaja.

PROČITAJTE JOŠ:

„Postavlja se pitanje ko može uopšte da prodaje parcele ako postoji zabeležba u katastru da je to kulturno dobro i uopšte može da dozvoli gradnju, posebno višespratnica, u tim delovima koji su kulturno-istorijske celine i zaštićeni kulturno-istorijski delovi Beograda“, izjavila je Vasić.

Prema njenim rečima, taj plan detaljne regulacije je „samo paravan kojim Srpska napredna stranka (SNS) omogućava dvema kompanijama da grade stanove“, a kao kompanije do čijih su imena stigli, navela je „Mejson Rojal“ sa Vračara i „MD Internešnal“ iz Beograda.

„‘MD Internešnal’ je inače platio ovaj plan detaljne regulacije. Oni su 2015. godine uspeli da ubede gradsku vlast da im dozvoli prenamenu katastarske parcele 1947/1 koja je bila javna svojina, da pređe u parcelu ostale namene. Ona se prodala i na toj parceli je ova firma sada uknjižena i verovatno će imati mogućnost, da nakon usvajanja ovog plana, da tu gradi stambenu zgradu“, rekla je Vasić.

Prema njenim rečima, na današnjoj sednici biće usvojeno ukupno 12 planova detaljne regulacije, a materijal koji su odbornici dobili na razmatranje je „veoma obiman i veoma stručan“.

„Čak i lica koja se bave izradom planova su teško u mogućnosti da u roku od pet dana prouče sve ove planove i daju neki doprinos nekoj raspravi na ovoj sednici, a kamoli ostali odbornici, koji nisu iz te struke. Ova sednica će biti obična farsa na kojoj će ovi planovi, na žalost, biti usvojeni“, ocenila je Vasić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare