Džonson imenovao Stjuarta Piča za britanskog izaslanika za Zapadni Balkan

Vesti 02. dec 202110:4012 komentara
Stjuart Pič
Izvor: Tatyana ZENKOVICH / POOL / AFP

Premijer Velike Britanije Boris Džonson imenovao je Stjuarta Piča za specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan, u sklopu stalne britanske posvećenosti stabilnosti i prosperitetu u regionu, saopšteno je iz ambasade Ujedinjenog Kraljevstva u Beogradu.

Ser Stjuart Pič će preuzeti tu ulogu nakon što je ranije ove godine podneo ostavku na mesto predsedavajućeg vojnog komiteta NATO-a, uloge koju je obavljao od 2018, navodi se u saopštenju i dodaje se da je Pič ranije služio i kao načelnik štaba odbrane Ujedinjenog Kraljevstva.

Kao specijalni izaslanik premijera, ser Stjuart će sarađivati sa liderima Zapadnog Balkana i drugima širom regiona, kao i sa našim saveznicima u SAD i Evropi na podršci i jačanju regionalne stabilnosti, poručuje su u saopštenju.

Njegov rad će, kako se dodaje, takođe uključivati promovisanje jakih demokratskih institucija i otvorenih društava, pomaganje u suočavanju sa ozbiljnim i organizovanim kriminalom i drugim zajedničkim bezbednosnim izazovima, i podsticanje rešavanja nasleđenih pitanja poput ratnih zločina i nestalih lica.

„S tim u vezi, Ujedinjeno Kraljevstvo će takođe nastaviti da predvodi rad na unapređenju rodne ravnopravnosti i implementaciji Inicijative za sprečavanje seksualnog nasilja u sukobima. U Bosni i Hercegovini, aktivnosti ser Stjuarta će podržati rad međunarodnog visokog predstavnika Kristijana Šmita, koji i dalje uživa punu podršku Ujedinjenog Kraljevstva. Što se tiče Srbije i Kosova, on će sa našim partnerima raditi na podršci dijalogu Srbije i Kosova, uz posredništvo Evropske unije“, objašnjava se u saopštenju britanske ambasade.

Podseaća se i da je visoki predstavnik u BIH upozorio da se ta zemlja suočava sa najvećom egzistencijalnom pretnjom svog posleratnog perioda i da postoji stvarna mogućnost dalje podele i sukoba.

„Zajedno sa međunarodnim partnerima, Ujedinjeno Kraljevstvo radi na rešavanju svih pretnji stabilnosti u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom koji je podstakao teško stečeni napredak u Bosni i Hercegovini, tokom poslednjih 26 godina. Ujedinjeno Kraljevstvo takođe pomaže u suočavanju sa drugim regionalnim izazovima, uključujući podršku normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova i borbu protiv organizovanih kriminalnih grupa“, navodi se u saopštenju.

Ujedinjeno Kraljevstvo će, kako se ističe, igrati važnu ulogu, blisko sarađujući sa vladama regiona i svojim međunarodnim partnerima.

Povodom imenovanja Stjuarta Piča, premijer Džonson je rekao da je Ujedinjeno Kraljevstvo duboko posvećeno evropskoj bezbednosti.

„Zapadni Balkan se suočava sa najvećom pretnjom svojoj stabilnosti i bezbednosti u poslednje dve decenije. Imamo dužnost da učinimo sve što možemo da očuvamo pomake postignute mirom i dijalogom – ne smemo dozvoliti bilo kakav povratak nasilju i podelama iz prošlosti. Veliko iskustvo i stručnost ser Stjuarta će ojačati međunarodne napore da se zaštiti mir i promovišu evroatlantske integracije u ovom ključnom regionu“, poručio je Džonson.

ŠEfica britanske diplomatije Liz Tras ocenila je da je imenovanje specijalnog izaslanika jasan pokazatelj posvećenosti Britanije Zapadnom Balkanu i odbrani i promociji slobode i demokratije u regionu.

Ambasadorka Ujedinjenog Kraljevstva u Srbiji Šan Makleod pozdravila je imenovanje Stjuarta Piča za specijalnog izaslanika premijera za Zapadni Balkan.

„Ser Stjuart je veoma poštovan i svojim značajnim iskustvom će doprineti ovoj ulozi. On se raduje saradnji sa liderima širom regiona, u ime vlade Ujedinjenog Kraljevstva i u bliskoj saradnji sa britanskim ambasadama, kako bi se podržala i ojačala regionalna stabilnost“, kazala je.

Njegovo imenovanje, dodala je Makleod, jasan je znak kontinuirane britanske posvećenosti jačanju odnosa sa zemljama Zapadnog Balkana i bezbednosti i prosperitetu ovog važnog regiona. Veoma se radujem saradnji sa njim.

O političkoj situaciji na Zapadnom Balkanu bilo je reči na sastanku ministara spoljnih poslova NATO-a u Rigi, a biće i na dnevnom redu sastanka ministara spoljnih poslova G7 u Liverpulu, koji je najavljen ranije ove nedelje, podseća se u saopštenju britanske ambasade.

Komentari

Vaš komentar