Edi Rama: KFOR da preuzme kontrolu nad severom Kosova

Vesti 28. sep 202314:48 12 komentara
Bryan R. Smith / AFP

Premijer Albanije Edi Rama pozvao je u četvrtak KFOR, međunarodne mirovne snage pod vodstvom NATO saveza, da preuzmu kontrolu nad severom Kosova kako bi se sprečio svaki veći sukob, javlja Anadolija.

„Da bi na bilo koji način i bilo kojim sredstvima sprečio ovaj sukob, koji danas izgleda verovatniji nego ikada pre, KFOR mora da preuzme kontrolu nad severom Kosova. To je predlog koji sam ranije davao i na samitu NATO te sam sam opširno objasnio zašto. Svako oklevanje sada i odlaganje, uključujući i argumentaciju kako ‘nemamo dovoljno trupa’ može učiniti da intervencija Kfora sutra bude mnogo veća što se tiče trupa, ali i teža“ rekao je Rama.

Rama je istakao da su proces normalizacije odnosa Kosova i Srbije i izgradnje odnosa sa Srbijom strateški za njegovu zemlju i albanski narod.

Osvrćući se na ubistvo kosovskog policajca 24. septembra i tenzije na severu Kosova, Rama je rekao da je Srbija „umesto da istraži zločinački događaj, koji je izazvala srpska kriminalna grupa, a ne kosovska policija“ izabrala da oda počast ubijenim napadačima i proglasi dan žalosti.

U sukobima između policije Kosova i naoružane grupe u Banjskoj, u opštini Zvečan, u nedelju su poginuli policajac Afrim Bunjaku i najmanje trojica napadača srpske nacionalnosti.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare