EFJ: Ubistva novinara na Kosovu nisu rešena zbog nedostatka saradnje

Vesti 28. nov 202217:40 0 komentara
novinari, mediji
N1

Generalni sekretar Evropske federacije novinara (EFJ) Rikardo Gutieres ocenio je da je nedostatak saradnje "Srbije, Kosova i Albanije" glavni problem u identifikovanju odgovornih za 19 ubijenih, kidnapovanih i nestalih novinara na Kosovu i Metohiju.

Gutieres je posle konferencije „Mediji javnog servisa za demokratiju“ održane u Viljnusu ocenio za Udruženje novinara Srbije (UNS) da istrage koje su pokrenule međunarodne organizacije poput Euleksa, Unmika i Kfora „nisu odrađene na pravi način“ a da prikupljeni dokazi „nisu sačuvani“.

„Na Kosovu nam je rečeno da nemaju pravo da istražuju te slučajeve, jer Kosovo nije postojalo u to vreme. Smatram da ne postoji želja vlasti da se uspostavi saradnja. Posle naše misije na Kosovu i u Albaniji primetili smo da nema napretka, da se ne radi ništa, a njihov izgovor je da je Srbija ta koja ne želi da sarađuje“, naveo je Gutieres.

Dodao je da je u vezi ubistava novinara na Kosovu i Metohiji pisao misijama Euleks i Unmik i pokušavao da stupi u kontakt sa misijom Kfor, ali bezuspešno.

„Ipak, nije istina da nismo uradili ništa. Po dva dana smo ispitivali sudstvo i vladu u obe zemlje u vezi sa ovim slučajevima“, naveo je generalni sekretar EFJ.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!