Ekološka i građanska udruženja: Osnivanje JP „Beogradski parkovi“ nepotrebno

Vesti 01. okt 202211:26 11 komentara
Shutterstock

Nekoliko ekoloških i građanskih inicijativa i udruženja ocenilo je da je osnivanje novog preduzeća "Beogradski parkovi" nepotrebno trošenje novca iz budžeta, kao i da se tako otvara mogućnost da se gradu nanese šteta uzurpacijom zelenih površina za komercijalne objekte.

U zajedničkom saopštenju naveli su da godinama ukazuju na problem nedostatka radnika Gradskog zelenila na terenu, što se ogleda u gomilanju otpada u parkovima, stambenim zonama i zapuštenim javnim zelenim površinama, a održavanje parkova je predmet stalnog prebacivanja nadležnosti između Gradske čistoće i Gradskog zelenila.

„Posebno nas uznemirava plan osnivanja novog javnog preduzeća ‘Beogradski parkovi’, čime smatramo da se kreira nepotrebna paralelna struktura uz već postojeće JKP Gradsko zelenilo. Ne samo da će novo preduzeće dodatno opteretiti javni budžet građana, već postoje naznake da svojim predviđenim delatnostima preduzeće neće imati nikakvu dodatnu vrednost u pružanju kvalitetne usluge građanima Beograda“, navedeno je u saopštenju.

Podsetili su da sa 63 parka u centralnim opštinama, Beograd ima samo 96 kvadratnih metara zelenila po stanovniku, dok evropski standardi zahtevaju minimalno 225 i apelovali da se sredstva grada ulažu mudro.

Saopštenje su potpisala udruženja građana Komšija, Unija treći Beograd, Šljunkara, Zajednička Akcija Blok 70/70a, Srce Grada, Sačuvajmo zelenu Zvezdaru, Savski nasip, Bežanija ostaje kosa prkosi, Blokada Smrada, Sacuvajmo Gardoš i Zemun, Pešaci nisu maratonci, Blok 8 ‘Kineski Zid’, Za nas lepi kraj Stjepana Filipovića i Za Naš Kej.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare