Ekološka kotlarnica obavija G. Milanovac dimom, umesto nadležnih, objašnjava SNS

Vesti 10. jan 202319:11 28 komentara

U Gornjem Milanovcu je pre mesec dana umesto na mazut, počela sa radom kotlarnica na biomasu. Govoreći o značaju izgradnje ove kotlarnice, gradski čelnici su istakli da time opština Gornji Milanovac rešava višedecenijski problem zagađenja vazduha. Ali, građani su poslednjih dana na društvenim mrežama počeli da se pitaju da li je dim koji iz nje izlazi bezopasan ili ne.

Merne stanice su u poslednje vreme pokazivale da je vazduh u Gornjem Milanovcu kategorisan kao zagađen. Stanovnike je posebno zabrinuo i dim iz gradske kotlarnice. I to ekološke, jedne od prvih u Srbiji koja koristi biomasu.

Građani počeli da se žale na vazduh, a na društvenim mrežama su počeli da se pojavljuju snimci.

Zbog toga ovog jutra kotlarnica nije ni uključena. Istog dana, kako smo zabeležili, mašine su pretovarile biomasu. Stara je zamenjena novom. Ali, umesto odgovora nadležnih, odgovor je stigao od SNS. Opštinska organizacija SNS u Gornjem Milanovcu odbacila je navode da nova toplana na biomasu u tom gradu zagađuje vazduh. U saopštenju se navodi da je izgradnju kotlarnice na biomasu finansirao privatni partner, a izgradnju toplovoda Vlada Srbije.

Međutim, u tom saopštenju nije dat odgovor na pitanje koje je Kristina Milošević iz stranke „Zajedno“ javno uputila – zašto se pojavljuje tolika količina dima, i da li je on bezopasan.

„Ono što ne može da se opovrgne, jeste da mi već danima imamo gusti dim koji iz ove kotlarnice izlazi. I ceo grad je obavijen tim dimom. Građani se žale danima, a ovo traje već mesec dana. Niko se iz opštine ne oglašava. Ono što smo mi čuli jeste da je to bela para koja nastaje prilikom isparavanja te bio mase. Međutim, svi znamo šta je para, a šta je dim“, kaže za N1 Kristina Milošević.

Kotlarnica na biomasu i gas, svečano je otvorena pre mesec dana. Ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović je tada naglasila da Milanovčani od sada mogu da budu spokojni što se tiče aerozagađenja koje su uzrokovale kotlarnice na mazut. Radi se o projektu koji se realizuje kroz javno-privatno partnerstvo.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare