Ekološka udruženja: Samoproglašeni ekološki mesija nametao odluke oko protesta

Vesti 12. sep 202118:51 > 22:3044 komentara
Izvor: N1

Organizatori ekološkog protesta "Ustanak za opstanak", koji su u subotu u Beogradu organizovale brojne ekološke organizacije, "nedemokratski su nametali odluke", navodi se u zajedničkom saopštenju 23 ekološka udruženja, prenosi Pokret Tvrđava.

„Princip zajedništva i saradnje zamenjen je samovoljom, netolerancijom i netransparentnim odlučivanjem od strane jednog čoveka koji je samoproglašeni ekološki mesija. Impulsivne odluke, sakrivanje informacija, manipulisanje činjenicama i pasivna agresija prema svakome ko se ne slaže sa odlukama vođe obeležili su period za nama“, piše u saopštenju, koje je prosledilo udruženje „Tvrđava“ iz Smedereva.

Povezane vesti

Udruženja navode da Ekološki ustanak „nije ničija privatna imovina, niti izborna lista“, ali je, kako su ocenili, „kulminacija jednog autoritarnog pristupa završena neslavno – negativnim nabojem, raspršivanjem energije i opštom polarizacijom među građanima“.

„Ograđujemo se od nedemokratskog nametanja odluka organizatora Ekološkog ustanka, kao i od nametanja samovolje i samoproklamovanog liderstva, koje je na štetu ne samo borbe za životnu sredinu, nego na štetu građana Srbije“, navodi se u saopštenju.

Prema njihovim rečima, borba za čistiju životnu sredinu mora da bude bazirana na „dogovoru, solidarnosti i uz puno poštovanje svih aktera“.

„Mi se međusobno ne moramo slagati o načinima i modelima borbe, ali se moramo držati zajedno i uvek imati ispred sebe ideju vodilju – interes građana zbog kojih postojimo, a ne naš partikularni interes“, rečeno je u saopštenju.

Saopštenje su potpisala udruženja i inicijative: Bitka za Košutnjak, Savez mesnih zajednica Stare planine, Ekostraža, Pokret Tvrđava Smederevo, Inicijativa „Pančevo nije rupa“, Zeleni most, Zaštitimo Jadar i Rađevinu, Eko Cer – Sačuvajmo Cer, Koalicija za održivo rudarstvo (KORS) i Inicijativa „Da Valjevo prodiše“.

Među potpisnicima se nalaze i Mame Šabac, Inicijativa „Rudovci u srcu“, Glasno za omladinu Bor, Ekostraža Šabac, Izbor postoji Bor, Inicijativa „Borani se pitaju“, Građanske akcije Smederevo, Udruženje „Petlovo brdo“, Inicijativa za demokratsko društvo, Odbranimo Zlotsku reku, Irevolucija i Inicijativa „EKOlubarska bitka“.

Ekološke organizacije i inicijative organizovale su u subotu protest „Ustanak za opstanak“ u centru Beograda, nakon kog su na više od sat vremena, kao „opomenu“, blokirali Brankov most.

Komentari

Vaš komentar