Ekološki aktivisti: Prodavaćemo krave da informišemo ljude kako da glasaju

Vesti 16. feb 202219:13 > 19:46 11 komentara

Razočarani što niko iz vlasti pet dana za njih nije našao vremena, predstavnici ekoloških organizacija najavljuju nove vidove borbe za ostvarenje cilja, da se trajno zabrani iskopavanje minerala koji u sebi sadrže litijum i bor. Ministar policije tvrdi da je jučerašnji protest građane koštao više od 300.000 evra. N1 televizija uputila je pitanje MUP-u šta je tačno koštalo skoro 36 miliona dinara.

Ekološki aktivisti pokupili su šatore iz Pionirskog parka i vratili se u svoja sela bez popijene kafe sa predsednikom koji ih je izbegavao pet dana. Na mestu gde su oni kampovali već je osvanuo novi kamp. Sve što je vlast uradila jeste da izračuna koliko je koštala zaštita mesta na kojem je predsednik Srbije dodeljivao ordenje na Sretenje.

POVEZANE VESTI

„Ministarstvo unutrašnjih poslova je zbog ove njihove ekskurzije slabije u bužetu, potrošilo narodnih državnih para oko 300 hiljada evra nas je koštao performans Soroševog čoveka“, kazao je ministar Vulin nakon protesta u utorak.

Vladajuća stranka ulazi u kampanju i očekivano je da beži od teme koja ju je najskuplje koštala jer je morala da posluša građane Srbije, objašnjava direktor organizacije Kreni-promeni Savo Manojlović.

„Kao i za ljubav, i za tenziju je potrebno dvoje, imali ste stranu koja je nametala zakone, građani su bili u nekoj vrsti defanzive, tenzija je rasla i dovela je do izuzetno masovnih blokada. Vi trenutno nemate ni sukobe sa vlašću verbalne gde oni najavljuju da će doći do iskopavanja, oni ovu temu izbegavaju i beže od nje u izbornu kampanju, a bez te tenzije nemate ni tu masovnost“, rekao je Manojlović.

Narod je neinformisan, objašnjava Ljiljana Bralović iz sela Pranjani koja je kampovala ispred predsednikovog radnog mesta. Kaže da će učiniti sve da građani Srbije saznaju šta im se sprema. Beograd je napustila u čudu što ni jedan predstavnik vlasti nije našao vremena za njih.

„Da niko ne izađe i ne pita – šta je sa vama ljudi, to je bezobrazluk, drskost, nevaspitanje, nekultura u ponašanju. Prodavaćemo kravu po kravu da ulažemo u reklamni materijal i kampanju protiv ovih koji su nas doveli pred Predsedništvo. Učinićemo sve da ljudi ne budu više uzdržani, već da izađu na glasanje i samo da ne glasaju ove koji nam dovode ovo zlo“, rekla je Bralović.

Stotine policajaca u utorak je obezbeđivalo Palatu Srbija od srpskog naroda, seljaka koji su došli da ukažu da posao nije završen do kraja i da će trebati još dosta borbe, poručuju iz ekoloških organizacija.

„Prosečno te borbe traju između 10 i 20 godina. Recimo Roša Montana u Rumuniji što su aktivisti sa kojima imamo kontakt, preko 10 godina je trajala borba, mi smo ovde za godinu i po dana da uradimo. Ko god očekuje magični štapić koji će rešiti probleme, taj veruje u bajke“, navodi Manojlović.

U narednih nekoliko dana aktivnost ekoloških organizacija biće nastavljena, do tada tema Rio Tinto, litijum i bor biće za sada jedina koju vlast u ostavci ignoriše.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare