Doručak kod Predsedništva: Ne mrdamo dok ne zabrane iskopavanje litijuma i bora

Vesti 11. feb 202207:20 > 13:19 33 komentara

Ekološki aktivisti, koji traže donošenje zakona o zabrani istraživanja i eksploatacije litijuma i bora u Srbiji, proveli su noć u šatorima u Pionirskom parku, ispred ulaza u zgradu u kojoj je sedište predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Poručuju da se neće pomeriti odatle dok se ne ispune njihovi zahtevi. Savo Manojlović za N1 o obećanjima Vlade i predsednika: Čovek se drži za reč, a vo za rogove.

Reporter N1 zatekao je jutros aktiviste i meštane Gornjih Nedeljica koji su se probudili, izašli iz šatora i doručkuju.

Kažu da će kampovati sve do ispunjenja zahteva – trajne zabrane iskopavanja litijuma i bora u Srbiji.

Savo Manojlović priča za N1 da su odlično spavali u šatoru sa meštanima Gornjih Nedeljica. „Došli smo da ih podržimo, super je atmosfera, prvi komšija mi je predsednik, druga komšinica holivudska glumica Bojana Novaković, gajba u centru grada“, kaže.

Ističe i da tokom noći nije bilo hladno jer ima dve vreće za spavanje. „Super je, spavao sam u centru grada, posao mi je na pet minuta odavde pa neći gubiti ni vreme na to. U pitanju su idealni uslovi za život“, rekao je Manojlović i najavio da je tokom dana predviđeno da do šatora dolaze poznate ličnosti da podrže meštane Gornjih Nedeljica.

On je pozvao i sve ljude iz Beograda da pokažu gostoprimljivost i da „ko nešto ima može da donese“, te da pokažemo da smo prestonica „koju boli svaka suza svakog kraja Srbije“.

Upitan da li će i večeras kao i sinoć biti održan protest ispred Predsedništva, odgovara da neće.

„Nema više protesta kao sinoć, samo kampovanje“, rekao je Manojlović i pozvao i ostale građane da se pridruže meštanima Gornjih Nedeljica i da kampuju sa njima. „Gde imate privilegiju da kampujete u centru grada. Vreme je da pokažemo solidarnost sa ljudima kojima žele da otmu zemlju, zavičaj, da ih ostave bez vekovnih ognjišta“, rekao je on.

Navodi i da se okupljenima nije niko od nadležnih obraćao. „Komše, predsednika Republike nema, a već je osam i pet. Narodu priča da radi, a nema ga, brinem se da mu se nešto nije desilo“, ističe Manojlović.

Kaže i da nema potrebe da razgovara sa predsednikom i da je cilj samo da se usvoji zakon o zabrani iskopavanja bora i litijuma. „Čovek se drži za reč, a vo za rogove, ako su zabranili zaista Rio Tinto, moramo to i da sprovedemo kroz zakon“, poručuje Manojlović.

On je i noćas imao poruku za predsednika:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare