„Ekološki genocid“ – smeća toliko da se ne vidi površina Potpećkog jezera

Vesti 04. jan 202120:54 > 21:0048 komentara

Pojas oko brane na Potpećkom jezeru kod Priboja i priobalje zatrpani su hiljadama kubika raznog otpada koji je Lim, usled rasta vodostaja, pokupio sa nekoliko deponija u svom gornjem toku. Procene stručnjaka su da Lim sa deponija iz pet opština u Crnoj Gori donese u Potpeć oko 40.000 kubika plutajućeg otpada. Čak polovinu tog smeća, voda zauvek proguta.

Situacija kakva se dešava na Potpećkom jezeru, više nije ni katastrofa, već slobodno možemo reći ekološki genocid. Godinama unazad, jezerom pliva smeće koje je reka donela do same brane.

Smeća je toliko da se ne vidi površina jezera. Tu se nakupilo sve što ljudima nije potrebno od Plava u Crnoj Gori do pribojske hidrocentrale. Mnogi su zbog toga Potpećko jezero prozvali plutajućom deponijom.

Poplavni talas iz Crne Gore sa sobom donese kubike smeća koji se gomilaju na hidrocentrali. Prema procenama stručnjaka jezerom pluta oko 40.000 kubnih metara smeća što ugrožava rad hidroelektrane „Potpeć“, a 50 odsto otpada potone i na taj način trajno kontaminira pribojsku kotlinu.

Ipak, najveći zagađivač je deponija Stanjevine kod Prijepolja, koja se nalazi uz sam Lim.

„Stanjevine su katastrofalna deponija. Nalazi se na ulazu u Prijepolje, na magistralnom putu, pa je vidljiva. Ljudi su se zgražavali nad tim prizorom, brda od smeća. Pod pritiskom javnosti ona je zatvorena. Ali, nisu saniranje, a Lim i dalje nosi smeće sa te deponije, pogotovo kad je visok vodostaj“, kaže ekološki aktivista iz Priboja Saša Bjelić.

Potpećko jezero
N1

Nedaleko od brane na Potpećkom jezeru do kraja leta trebala je da bude postavljena plutajuća sajla duga 300 metara, koja bi sakupljala smeće koje plovi Limom.

Siniša Laković iz ekološkog udruženja „Jastreb“ iz Priboja smatra da bi trebalo zabraniti deponovanje smeća na obalu Lima. Prema njegovom mišljenju, sajla bi rešila problem trajno.

„Plan je da postavimo sajlu. To je uslovno rečeno jedna plutajuća barijera koji bi stavili na početku jezera. Tako bi smo zaustavili sav ovaj dotok smeća. A u kasnijoj fazi bi se bazirali da očistimo od hidrocentrale do barijere“, kaže Laković.

„Da li mislite da ovo mogu zadržati nekakve sajle ili mišljenje smeća pred izbore. Problem mora da se reši na nivou države, a do sada nismo videli da ima želje da se ozbiljno reši“, kaže Bjelić.

Potpećko jezero odavno je ideja za turistički potencijal Priboja. Nedaleko od brane čak je sagrađeno i Ribarsko naselje koje nažalost zbog problema sa smećem, nikada nije zaživelo.

Komentari

Vaš komentar