Ekološki pokreti: Ako ne bude podataka o požaru u Vinči, slede krivične prijave

Vesti 09. avg 202115:26 > 15:40 9 komentara
Beta/Miloš Miškov

Organizacije okupljene oko Ekološkog ustanka najavile su da će podneti krivične prijave protiv odgovornih u Beogradu, ukoliko ne saopšte građanima sve relevatne podatke vezane za požar na deponiji u Vinči.

Povezane vesti

Advokatica Danijela Nestorović rekla je na konferenciji za novinare da su Ustavom i zakonima Srbije, kao i međunarodnim konvencijama koje je Srbija ratifikovala, građanima zagarantovani pravo na zdravu životnu sredinu.

„Pozivamo sve gradske institucije, a posebno Gradski zavod za javno zdravlje da saopšte kakva su merenja vršena (posle požara na deponiji u Vinči), a ukoliko nisu zašto nisu, da li su merene samo PM čestice, ili i ostalo i čega je sve bilo u vazduhu „, rekla je Nestorović.

Prema njenim rečima, gradske institucije treba da saopšte i zašto građani „nisu blagovremeno upoznati“ šta se desilo i koliko im je bilo ugroženo zdravlje, kao i šta je trebalo da preduzmu da zaštite sebe i porodice.

„Ozbiljan gradonačelnik, a uz to i lekar, ne sme da kaže građanima ‘zatvorite prozore ako osetite dim’, to ne bi uradio ni laik“, rekla je ona.

Dodala je da gradske institucije treba da saopšte i šta će da preduzmu dalje „u smislu izmeštanja deponije“, a šta ako se problem s požarima nastavi.

Nestorović je navela da građani moraju da imaju prave informaciju šta da rade i kako da se ponašaju.

Ona je navela da će, ukoliko se to ne desi, organizacije okupljene oko Ekološkog ustanka „biti prinuđene“ da podnesu krivične prijave protiv odgovornih lica u Beogradu.

U Srbiji oko 1.000 divljih deponija

Profesorka beogradskog Hemijskog fakulteta Dragana Đorđević je rekla da u Srbiji, po procenama, ima oko 1.000 divljih deponija koje se „povremeno pale“, te ukazala da su posledice požara na deponiji u Vinči „mnogo veće“ jer je i ta deponija veća od ostalih.

Đorđević je rekla da Srbija, „za razliku od civilzovanih zemlja koje razvrstvaju otpad“, to ne radi.

„Pošto je na deponiji u Vinči sav otpad zajedno, a temperatura raste, dolazi do paljenja gasa koji se oslobađa iz organskog otpada, a pošto je blizu i druga vrsta otpada poput papira i plastike to sve počinje da gori“, rekla je ona.

Đorđević je rekla i da je to opasno, jer materijali kao što su plastika, guma, ambalaža, u sebi imaju aditive koji, kako je navela, „u sagorevanju reaguju“.

„Možemo da očekujemo razne opasne supstance i to je vrlo komplikovana hemijska situacija. Možemo da očekujemo ogromnu količinu ogromnog broja toksičnih supstanci koji ulaze u naš organizam i preko pluća i preko kože“, rekla je ona.

Predstavnik Nacionalne ekološke asocijacije Milenko Jovanović ocenio je da je vlast u slučaju požara na deponiji u Vinči pokazala nemar i nedopustiv odnos prema građanima, te ukazao da je problem, ne što je došlo do požara na deponiji, već što nisu vršena merenja opasnih materija u vazduhu.

„Nismo merili, toga nema – i to ne može da se kaže i to je nedopustiv odnos institucija prema građanima“, rekao je Jovanović.

Bivša poslanica Skupštine Srbije Sonja Pavlović rekla je da u slučajevima poput požara na deponiji u Vinči građani ne očekuju da im nadležni kažu da zatvore prozore ako im smeta dim, već im trebaju jasne instrukcije o tome kakav je kvalitet vazduha i šta treba da rade.

Pavlović je rekla i da je ugovor o javno privatnom partnerstvu Grada Beograda i francusko-japanske kompanije Beočista sklopljen „na štetu svih građana“.

Na konferenciji za novinare je naglašeno i da je Srbija u oblasti zaštite životne sredine daleko od primene evropskih standarda.

OGP Akcija: Kad počne da radi spalionica, svaki dan će biti kao juče

Otvorena građanska platforma Akcija saopštila je povodom požara na deponiji Vinča da je projekat spalionice na toj deponiji „najveći koruptivni projekat u Srbiji“ i da će, kada počne da radi, „u Beogradu svaki dan biti kao juče“.

„Rad spalionice je dugoročno opasan po život građana. Beograđani će sledećih 30 godina da plaćaju deponovanje smeća četiri puta skuplje. Dim iz buduće spalionice, prema ruži vetrova, širiće se Bulevarom kralja Aleksandra sve do centra grada“, navodi se u saopštenju organizacije čiji je predsedavajući Nebojša Zelenović.

Zbog toga, umesto neopravdano skupog projekta spaljivanja otpada koji je odavno prevaziđen u Evropi, Otvorena građanska platforma Akcija predlaže primarnu selekciju otpada, dodaju iz ove organizacije.

Kako se navodi, to praktično znači da se smeće odnosi osmišljeno, organizovano i planski, da svako plati onoliko koliko smeća proizvede, a da za recikliranje bude nagrađen.

„Ako se odvaja, smeća može da bude i do 60 odsto manje nego sada, a odlaganje mora da bude na sanitarnoj deponiji koja je uređena po svim svetskim standardima i po ceni od 15 evra po toni“, navode iz OGP Akcija.

Dodaje se da je uz pomoć sredstava Evropske unije izgrađena sanitarna deponija u Sremskoj Mitrovici koja pokriva i Šabac i Rumu.

„Danas bi verovatno i u Šapcu deponija gorela da nije na vreme očišćena i sanirana. Na mestu nekadašnje deponije, danas se nalazi zelena površina pored Save“, navodi se u saopštenju.

OGP Akcija navodi i da su Zelenović i predstavnici pokreta Ne davimo Beograd predstavili „posledice pogrešnih politika trenutne vlasti“ poslanici Evropskog parlamenta Violi fon Kramon.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare