Održan protest protiv Rio Tinta ispred Vlade, Vučiću dat rok do Božića

Vesti 18. dec 202114:12 > 21:37163 komentara

Organizacija Ekološki ustanak održala je proteste protiv planova kompanije Rio Tinto da na području Jadra otvori rudnik litijuma, a najveći današnji skup bio je ispred Vlade Srbije, sa kog je poručeno da ukoliko se do Božića ne izbriše projekat "Jadar" - slede blokade i "opšta mobilizacija". Nemanjina ulica je, zbog toga bila blokirana, oko sat vremena, a saobraćaj je normalizovan nešto iza 15 sati, kada su okupljeni počeli da se razilaze. Nije bilo uniformisanih policajaca ispred Vlade. Njima se, prethodno, obratilo više govornika. Protesti su održani u Somboru, Gornjem Milanovcu, Novom Pazaru, Užicu, gde je policija legitimisala učesnike, ali i novinare, a u Vranju je održan performans protiv Rio Tinta... U pojedinim gradovima policija je fotografisala učesnike skupova. Ipak, ove subote, za razliku od prethodnih, izostala su veća okupljanja u gradovima poput Novog Sada i Niša.

Učesnici protesta ispred Vlade Srbije nosili su zastave Ekološkog ustanka i transparente na kojima piše „Sindikate na blokade“, „Sa koliko nula se piše izdaja?“, „Istinu progovori državo“. Među okupljenima je bila i glumica Svetlana Ceca Bojković, koja je upitala „zašto ne kopaju u Nemačkoj“. Ona je obraćajući se aktivistima i građanima poručila da nema stajanja, jer je u pitanju naš opstanak i zdravlje.

Glavna i odgovorna urednica „Podrinskih“ Isidora Kovačević izjavila je, obraćajući se okupljenima, da su juče u Šapcu osvanule poternice za njom. Ona je pozvala tužilaštvo i policiju da reaguju kako se takvi pozivi na linč nikome ne bi ponovili.  Novinarka iz Sente Mina Delić, dobila je prijavu na 100 do 150.000 dinara kao „organizatorka protesta“ samo zato što je podelila neki post na svojim društvenim mrežama, naveli su iz Ekološkog ustanka i upitali – jel to država. Ona je poručila građanima da se ne plaše, da ustanu, jer svi imamo pravo na zdravu životnu sredinu i na normalan život. Advokat iz Šapca Aleksandar Mijailović, koji se našao i na „poternicama“ koje su se juče pojavile u Šapcu, rekao je da ga „nisu zastrašili“. Ističe da poternica nije politika, nego „kriminal“. „Moram da pitam da li je ovo poruka koja se šalje mladima, da ako imate drugačije mišljenje – nepoželjni ste“, naveo je.

Organizatori skupa pozvali su građane na protest nakon što je iz Prostornog plana grada Loznice izbrisan rudnik kompanije „Rio Tinto“ naglasivši da je to „jedan uspešan korak“, ali da ipak ne veruju na reč predstavnicima vlasti.

Jedan od organizatora protesta Aleksandar Jovanović Ćuta rekao je da Vučić ima rok do Božića da briše iz Prostornog plana projekat „Jadar“ i da im dostavi sve što je potpisano od strane njegove vlade ali i od 2004. godine pa naovamo s tim u vezi.

Povezano:

„I da se to raskida, on ima samo jednu opciju a to je da zahvali Rio Tintu, kao što su uradile sve normalne zemlje u svetu i u Evropi. I da proteramo Rio Tinto. Ima mnogo Rio Tinta u ovoj zemlji, u Holoklju se takođe priprema haos“, rekao je, obraćajući se prethodno novinarima.

Naveo je da su se danas okupili ispred Vlade da bi još jednom jasno izneli svoje zahteve, a da nakon Božića nastavljaju sa blokadama. „Bićemo tamo gde nam je mesto – da branimo ovu zemlju, jer ona pripada svima nama“, rekao je Jovanović.

On je naveo da zahtevaju da se momentalno povuku sve prijave protiv građana koji su učestvovali u ranijim blokadama, da policija prestane da dolazi na vrata ljudima i da ih maltretira, a i da se prestane sa progonom novinara, podsećajući da su i ranije iz Ekološkog ustanka izneli da su se u Šapcu pojavili plakati na kojima se „traži glava“ novinarke „Podrinskih“ Isidore Kovačević.

Dodaje je da traže i da se procesuiraju svi koji su vršili nasilje – kako na šabačkom mostu, tako i u drugim mestima u zemlji za vreme blokada.

Ćuta je obraćanje građanima počeo sa „dobar dan, zgubidani“. „Aleksandru Vučiću, poslušaj dobro šta narod misli o tvom strateškom partneru Rio Tintu“, rekao je Jovanović, nakon čega su se čuli uzvici negodovanja.

„Gospođa trostruka ministarka Zorana Mihajlović prvi put je bila ministarka ekologije i energetike, zamislite dva u jedan, kad su jedna za drugom nestajale naše reke, od Vlasine, Samokovke i Jošanice – tako je ona rešavala naše enegetske probleme, a danas kada je pola Srbije ostalo bez struje – snebiva se, a glavno pitanje je da li će roštiljdžija ostati na mestu generalnog direktora EPS-a. Sram vas bilo“, naveo je Jovanović.

On je rekao da se nešto pre skupa čuo sa rediteljem Goranom Markovićem, koji je, kako je naveo, sprečen da bude na protestu zbog zdravstvenih problema, i da mu je rekao da će njegov sledeći film biti ne „Tito i ja“, nego „Vučić i ja“. Ponovio je da Vučić ima rok posle Božića da otera Rio Tinto ili će ga sačekati „opšta mobilizacija“.

Na vratima Vlade poruka „Zbogom Rio Tinto“, u rukama organizatora Uredba Vlade čije povlačenje traže do Božića. „Ovako će proći svaki zlotvor koji je došao ovde da nas čerupa… Zgubidani, vidimo se posle Božića na blokadama“, rekao je Jovanović dok je cepao Uredbu.

Atanacković: Od države ostale samo ljušture

Dejan Atanacković
N1

Vizuelni umetnik, pisac i aktivista Ekološkog ustanka Dejan Atanacković rekao je da su od države ostale samo zgrade i ljušture, i da su se građani zbog toga danas okupili na „raskršću ukradenih institucija“.

„Te institucije su od nas ukradene, i naše je dužnost da ih vratimo“, poručio je Atanacković i rekao da su upravo ljudi koji borave u zgradi Vlade Srbije odgovorni za najteža krivična dela, pokušaj proterivanja i trovanja stanovništva.

„U ovoj zgradi sedi interesna grupa koja se bogati rasprodajući i planski uništavajući ovu zemlju“, rekao je on.

Atanacković je pozvao vlast da hitno postupi po zahtevima protesta, „jer neće još dugo sedeti tu gde sede“.

Pozvao je i policiju da se „odupre crnokošuljašu i ludaku koji je u vaše redove uveo svoje gnezdo organizovanog kriminala“.

Građani i aktivisti aplaudirali su Draganu Milovanoviću Crnom (koji nije bio prisutan) koji je zaustavio bager koji se kretao kroiz okupljenu masu na šabačkom mostu i koji je procesuiran zbog toga što je tom prilikom naneo udarce osobi na bageru.

Među okupljenima je bio i lider Zajedno za Srbiju i Otvorene građanske platforme AKCIJA Nebojša Zelenović.

Masovne blokade saobraćajnica organizovane su prethodnih mesec dana na više od 50 lokacija u Srbiji zbog nezadovoljstva projektom „Jadar“ kompanije Rio Tinto, kao i zbog spornih zakona o eksproprijaciji i referendumu, nakon čijeg povlačenja je od protesta odustao deo dotadašnjih organizatora.

Protesti u Somboru, Gornjem Milanovcu, Užicu…

Ove nedelje skupovi su bili sa znatno manje ljudi, a protesti su održani u nekoliko gradova – u Užicu, Gornjem Milanovcu, Vranju, Somboru…

N1

U Somboru se ponovila situacija sa prethodnih protesta širom zemlje – naime, policajci u civilu su, prema rečima svedoka, fotografisali okupljene građane.

Pogledajte šta je o protestu rekao Danijel Mirkov iz udruženja Šamar:

„Rio Tinto“ je najveće zlo koje je zadesilo Srbiju i zato tražimo da ova kompanija obustavi sva istraživanja u našoj zemlji, poručila je na protestu u Gornjem Milanovcu Ljiljana Bralović iz pranjanskog udruženja Suvoborska greda. Ona i ekološki aktivisti su, takođe, postavili pitanje predsedniku opštine i predstavnicima vlasti u tom mestu kakva su dokumenta potpisali sa Vladom Srbije o istraživanjima u Pranjanima.

Ljubica Sokić/Nova.rs

 

Pripadnici policije presreli su i legitimisali grupu Užičana koji su bili na današnjem protestu u tom gradu, ali i pojedine novinare. Grupu Užičana, koji su posle okupljanja na Trgu partizana, krenuli ka Ložioničkom mostu radi protesne blokade, presrela je policija na trotoaru i legitimisala.

Nova.rs/ Slavica Panić

 

Danas od 12 časova na šetalištu u Vranju održan je performans protiv kompanije Rio Tinto. Na ovom događaju napravljena je izložba fotografija koja pokazuje kako priroda izgleda nakon iskopavanja litijuma.

Više desetina Novopazaraca okupilo se na platou ispred Gradske uprave na protestu pod nazivom „Novi Pazar ustaje protiv nepravde“. Okupljeni građani nosili su transparente na kojima je pisalo „Dosta nam je partokratije“, „Hoćemo investicije“, „Dokle više krvave reke“, „Imamo pravo na čist vazduh“, „Stop represiji i zastrašivanju“, „Mi bi da dišemo a ne otrove da udišemo“.

Komentari

Vaš komentar