Ekološki ustanak odlučio da nastavi sa protestima i blokadom u subotu

Vesti 09. dec 202123:25 > 23:30 150 komentara
ekološki ustanak protest
Tanjug/AP/Darko Vojinović

Ekološki ustanak je saopštio da je zajedno sa više od 40 inicijativa, pokreta i aktivista na večerašnjem sastanku doneo odluku da izađu na proteste i blokade koji će, kako su naveli, biti organizovani širom Srbije u subotu, od 14 časova, dodajući da će detalje izneti u petak.

Povlačenje predatorskih zakona jeste dobar znak, ali daleko je od pobede, navodi se u saopštenju pokreta.

„Naš ultimativni zahtev koji smo proklamovali i javno ponovili na septembarskom protestu jeste da: se briše projekat rudnika Rio Tinta u dolini Jadra i drugim delovima Srbije. Svi tajni ugovori i memorandumi sa Rio Tintom koje su potpisale bilo bivša, bilo aktuelna vlast, moraju se dati na uvid građanima i poništiti po hitnom postupku. Veliku podršku dajemo zvaničnoj inicijativi građana Loznice koju je potpisalo više od 5400 građana Loznice, čime se traži brisanje rudnika iz prostornog plana Loznice, tačnije Gornjih Nedeljica“, navodi se u saopštenju.

Povezano:

Kako su dodali, na protestu ispred RTS-a koji su nedavno održali zatraženo je da se ukine „nezakonita propaganda Rio Tinto kompanije, jer obmanjuje javnost, i da se javni servisi i frekvencije pod hitno otvore za naše stručnjake i naučnike koji bi konačno objasnili svu opasnost koja nam se sprema“.

Ponavljamo poziv policiji da mirno i zakonito obezbeđuje naše skupove, da ne vrši bilo kakav vid represije i zastrašivanja, ali i da poništi nelegalne prekršajne prijave ka građanima, jer nisu legitimisani, dodaje se u saopštenju.Takođe, kako su naveli, očekuju da „sumanuti bagerista i batinaši iz Šapca budu privedeni pravdi“. Ističu da su oni svi identifikovani i protiv njih je predata krivična prijava pre deset dana, pa apeluju na tužilaštvo da hitno pokrene postupak.

Za sada, u blokadi će učestvovati, kako su naveli u saopštenju: Beograd, Niš, Novi Sad, Užice, Požarevac, Topola, Kragujevac, Smederevo, Šabac, Zemun, Pančevo, Lazarevac, Aranđelovac, Čačak, Šid, Prokuplje, Boljevac, Priboj, Nova varoš, Subotica, Gornji Milanovac, Kladovo, Kragujevac, Bačka palanka, Valjevo, Sombor, Veliko gradište, Vlasotince, Vršac, Požarevac, Stara Pazova, Aleksinac, Sremska Mitrovica… Protest će, dodaju, podržati i dijaspora u Berlinu, Minhenu, Pragu, Njujorku i ispred sedišta Rio Tinta u Londonu.

Naveli su i da će u petak u 12h na Trgu Republike biti održana konferencija za novinare sa detaljnijim planom blokada i protesta.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare