Ekološki ustanak: Studija „Rio Tinta“ jeftina propaganda i smekšavanje stava građana

Vesti 14. jun 202410:53 4 komentara
Ilustracija - Shutterstock/rafapress

Ekološki ustanak ocenio je danas kao "jeftinu propagandu" i "smekšavanje tvrdog stava građana" objavu Nacrta Studije o proceni uticaja na životnu sredinu Projekta "Jadar", koji je samoinicijativno uradila kompanija "Rio Tinto", bez obzira na to što je projekat stopiran i ukinuta Uredba o utvrđivanju prostornog plana područja posebne namene za realizaciju eksploatacije i prerade jadarita.

„Ovo što ‘Rio Tinto’ sada radi, objavljivanje nacrta studije, iako zvaničnog dokumenta o dozvoli za iskopavanje ne postiji jer je projekat ‘ukinut’, zove se ‘smekšavanje’ tvrdog stava građana oko ovog projekta“, naveli su iz Ekološkog ustanka i pozvali gađane da „ne nasedaju na jeftinu propagandu“.

Iz Ekološkog ustanka pitaju zašto „Rio Tinto“ sada brine za informisanje građana i javni dijalog, dok u vreme protesta građana protiv iskopavanja litijuma u okolini Loznice to nije pokušavala.

„Zašto je trebalo dve godine da se uradi Studija o proceni uticaja? Zar nisu tada, dok su trajali protesti, tvrdili kako će sve biti rađeno u skladu sa najvišim standardima zaštite životne sredine, pričali o zelenom rudarenju, o prfitabilnosti iskopavanja litijuma za građane Repiblike Srbije“, navedeno je u saopštenju.

Dodali su i da je aktuelna ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović pre nego što je postavljena na tu funkciju, godinama radila za Evropsku investiconu banku, koja je, kako je navedeno, finansijer projekata „Rio Tinta“ po svetu i smatraju da je zadužena da sprovede u delo, pod pritiskom zvaničnika iz Evrope, zamisao o iskopavanju litijuma u Srbiji.

Iz Ekološkog ustanka su podsetili i da je pre dve godine, 24. janara 2022, tadašnja premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila da „međunarodna rudarska kompanija ‘Rio Tinto’ nema više nikakva prava na istraživanje litijuma i bora u zapadnoj Srbiji“, kao i da „nijedna druga kompanija nije tražila takva prava“.

Podsećaju i da su u novembru prošle godine Ekološki ustanak objavio dokument koji je Republika Srbija uputila „Rendon grupi“ u kojem je predstavljena nova lobistička strategija za sprovođenje Projekta „Jadar“.

„Vlasnik ove kompanije, Džon Rendon, ima višedcenijsko međunarodno iskustvo u vođenju strateških preokreta i rehabilitaciji političkih odnosa i odnosa kompanija koje se bave eksploatacijom enegrenata sa građanskim društvom“, navedeno je u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare