Ekološki ustanak: Voda u selu kod Bosilegrada puna arsena zbog rudnika

Vesti 12. avg 202215:452 komentara
N1

Predstavnici Ekološkog ustanka pokrenuće postupak u nadležnim ministarstvima kako bi se rad rudnika olova i cinka "Bosil metal" u planinskom selu Karamanica u Bosilegradu obustavio dok se ne uradi studija o proceni.

Pozivajući se na analize Insituta za hemiju, aktivisti tvrde da je voda u selu puna arsena upravo zbog rudnika, prenose Južne vesti.

Lokalni aktivisti već dugo upozoravaju da otpadne vode iz rudnika zagađuju potoke na teritoriji bosilegradske opštine, ali da se zagađenje prenosi čak i na susedne države – Bugarsku i Severnu Makedoniju.

Na osnovu analiza, zagađenje koje treba sanirati je veliko, a još niko nije ispitao koliko su zagađene podzemne vode, dok je, prema informacijama koje imaju, u planu i proširenje rudnika i novih kopova.

Iz Ustanka tvrde da osim što su videli da se uz rudnik nalazi veliko jalovište, u kojem ima i cijanida, dozvola za rad rudnika istekla je pre godinu dana.

Prema pisanju Južnih vesti, direktor rudnika uporno je tvrdio da rudnik ima sve potrebne i važeće dozvole da bi, nakon verbalnog „omekšavanja pitanjima i argumentima aktivista, na neki način splasnuo i priznao da je dozvola za pilot – projekat važila do 2021. godine, znači istekla“.

Kada je reč o deponiji, iz Ekološkog ustanka napominju da je „katastrofa u najavi – samo veća i dugotrajnija količina vode, a planina je to, i ode sve nizvodno“.

Sledeći korak je, kažu, da se povodom toga obrate Ministarstvu rudarstva i energetike i Ministarstvu ekologije, da se pozove inspekcija i da pokušaju da stopiraju rad rudnika dok se ne uradi studija o proceni, jer iz Bosil metala, napominju, planiraju proširenje rudnika i novih kopova, a na trenutno zagađenje bi, zaključuju ekolozi, to bila ekološka katastrofa.

Komentari

Vaš komentar