Ekolozi preuzeli dokumentaciju: Nadamo se da nema skrivenih ugovora

Vesti 21. jan 202213:45 > 14:08 42 komentara

Nakon što je premijerka Ana Brnabić saopštila da je Vlada ukinula uredbu o prostornom planu za realizaciju projekta Jadar, kojoj su poništeni svi upravni akti vezani za kompaniju Rio Tinto, predstavnici ekoloških organizacija preuzeli su dokumentaciju iz Vlade Srbije. Danijela Nestorović, jedan od osnivača Ekološkog ustanka kaže da se radi o rešenjima Ministarstva rudarstva i energetike od 2004. godina pa nadalje. "Gomila dokumentacije, 38 stavki, kada budemo videli o čemu se radi, obavestićemo vas šta se dogodilo. Mislim da ne postoji nijedan dokument koji do sada nismo videli, nadamo se da je ovo sve, da nema skrivenih ugovora", rekla je ona.

Ona dodaje da je tražen i prijem kod premijerke Brnabić.

Povezane vesti:

„Spominjala se i odšteta od Rio Tinta pa se nije znala cifra, šta će se sada sa tim raditi, kada budemo sve videli i kada bude objavljeno u Službenom glasniku, daćemo informacije“, kaže Nestorović.

Zlatko Kokanović iz udruženja „Ne damo Jadar“ se pita šta će biti sa štetom u dolini Jadra.

„Ko će platiti štetu, ko će ukloniti ruševine, mi smo bili mirno, pitomo selo, sada kao da se nalazimo na ratištu. Ima tu još pitanja. Ovo je samo jedan korak, nedostaje mnogo. Bilo ko da pokuša da dođe, nećemo dozvoliti. Nije nam bitno samo da ode Rio tinto, već da niko ne dođe i da se stavi zabrana“, kazao je on.

Dodaje da je „gotovo kad bude gotovo“.

„Kad saniraju bušotine, zemlja koju je Rio Tinto kupio država treba da otkupi i ponudi je nama, maštanima. Mi smo spremni da kupimo zemlju“, rekao je Kokanović i pozvao na protest u subotu u 14 sati, rekavši da će trajati dva sata, da neće biti blokada i da će tom prilikom biti saošteno koji su im sledeći koraci.

Ćuta: Daleko im lepa kuća, Srbija nije rudarska zemlja

Vođa Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta ponavlja da kraj Rio Tinta u Srbiji nije sve dok se ne ispune zahtevi.

„Mora da se sanira šteta, nije samo Rio Tinto, da sprečimo kopanje i u Homolju, moramo trajno to da rešimo, po zakonu, pitaćemo pravnike, struku. Srbija nije rudarska zemlja, može i iskopavanje zlata ali nećemo cijanidom. Ljudi nikome više ne veruju, ovo je velika pobeda, pridružićemo se Lozničarima u protestu, neće biti više okupljanja kod Sava centra“, rekao je Jovanović.

Ističe da je uredba poništena, a da li je pobeda ostvarena Jovanovič ostavlja svakome da oceni.

„Ako neko u ovome ne vidi pobedu onda ima problem sa stvarnošću, ako nekome padne na pamet ovo imaće celu Srbiju na ulici. Svaka čast svima, dva meseca na blokadama, Rio Tinto smo isterali svi zajedno, sve akcije ćemo nastaviti da donosimo zajedno“, rekao je Ćuta.

Dodaje da ne zna zbog čega je pokret Kreni-promeni odustao od blokada.

„Bilo bi logično da smo zajedno, sve sto radi on (Savo Manojlović) radimo i mi. Večeras će biti jedna tribina, biće struka, kazaće šta to tačno da tražimo da nam se ne dogodi da neka firma dobije istražna i eksploataciona prava. Da vidimo šta narod ima od metala, da ne moraju više generacije da izlaze i blokiraju, moramo da sprečimo da nam se više nikada ne dogodi Rio Tinto, oni nisu više Rio Tinto, oni su „bio Tinto“, daleko im lepa kuća“, zaključio je Aleksandar Jovanović Ćuta.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare