Elek: Srbija još uvek može da sedi na dve stolice, cena iz dana u dan sve veća

Vesti 02. mar 202218:06 > 18:57 4 komentara

Zamenik dikretora Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Bojan Elek kaže za N1 da je Srbija donekle uspešno vodila politiku sedenja na dve stolice, ali da se to promenilo preko noći. "Vidimo da EU je nikad jedinstvenija, problem je bio da se usaglasi u pitanjima spoljne politike i bezbednosti, sada se situacija promenila. Nemačka je odustala od Severnog toka 2, duplirala budžet za vojsku, Finska i Švedska vode razgovore da li da se pridruže NATO. Kao jedinstvena, EU je zaista ozbiljan igrač na međunarodnoj sceni. Srbija još uvek može da sedi na dve stolice, iz dana u dan sve je veća cena sedenja na dve stolice, gledajući u budućnost, cena koju će Srbija platiti će biti veća nego kada se bi se preorjentisala", kaže on.

Elek smatra da je neophodno da se Vlada Srbije vrednosno postavi u odnosu na dešavanja u Ukrajini.

„Postoji razumevanja za delikatnu situaciju Sbije, već neko vreme postoji pritisak, da Srbija uskladi politiku sa EU, da osudi napad i uvede sankcije Rusiji. Srbija svoju spoljnu politiku bazira na četiri stuba, Srbija sedi na dve stolice, pokušava da balansira“, dodaje on.

Dodaje da Srbija ima nekoliko kečeva u rukavu.

„Zapad strahuje od ruskog uticaja, nemoguće je da se drži pažnja i u Ukrajini i na Balkanu, kako vreme protiče, Srbiji će biti sve teže da ostane na ovom pravcu. Kečevi u rukavu su ruski uticaj, odnos sa Republikom Srpskom, u vezi sa energetskim sektorom. Postoji opasnost, Srbija bi mogla da postane izolovana u ovom delu sveta“, kazao je elek.

Govoreći o predstojećim izborima, Elek kaže da ako se pogleda nosilac liste Srpske napredne stranke za republičke izbore da deluje da je ideja da se dodvori proruskom političkom telu.

„SNS ne može da priušti da izgubi SPS kao partnera koji je zaštitnik ruskih interesa. U periodu do izbora, neophodno je da se desi otklon, Srbija će postati izolovana. U okviru evropskih intergracija, ako su Francuska ili Holandija bile skeptične, šta mislite da će da urade baltičke zemlje, jer se ne dele iste vrednosti“, rekao je Bojan Elek.

Više o ratnim dešavanjima pratite u našem BLOGU UŽIVO i na stranici RAT U UKRAJINI.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare