Elek: U Novom Sadu upotrebljena prekomerna sila, neadekvatan odgovor obezbeđenja

Vesti 25. jul 202218:15 > 18:184 komentara
N1

Bojan Elek iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku izjavio je da su pripadnici privatnog obezbeđenja na protestu u Novom Sadu upotrebili prekomernu silu nad demonstrantima, kao i da postoji trend prisustva ovakvog tipa obezbeđenja na javnim skupovima još od 2017. godine. "To je bio potpuno neadekvatan odgovor privatnog obezbeđenja. Pritom, oni čak nisu ni bili identifikovani kao privatno obezbeđenje, jer nisu imali oznake... Građani imaju apsolutno pravo da svoje nezadovoljstvo izraze na ulicama i policija je ta koja mora da im obezbedi da to mogu da urade na najbezbedniji mogući način", istakao je on.

Podsetimo, fotografija muškarca kog tri pripadnika obezbeđenja drže prikovanog za zemlju, a jedan mu kleči na vratu, postala je simbol brutalnosti i nasilja nad demonstrantima na protestu protiv GUP-a u Novom Sadu.

„Ono što smo videli u Novom Sadu su građani kojima je uskraćeno svako pravo da se pitaju u kakvom gradu žele da žive. I to je trend koji viđšamo u poslednjih nekoliko godina, da su građani potpu no isključeni iz političkog života, i ne mogu kroz institucije da reše svoje probleme. S druge strane smo imali državni aparat sile, u ovom slučaju potpomognut privatnim obezbeđenjem, koji su uradili sve što je u njihovoj moći da spreče građane da izraze svoje nezadovoljstvo i ostvare svoja prava“, kaže Elek.

Povezane vesti

Podseća da je sloboda okupljanja garantovano pravo, kao i da ovo nije bio izolovani incident.

„Ovo je neki trend. Mi od 2017. godine imamo neke neidentifikovane batinaše, na inaguarciji predsednika, na protestima 2020, godine, kao i na poslednjim ekološkim protestima. Radi se o osobama u civilu za koje ne moćemo da utvrdimo da li su neki privatni batinaši, pripadnici privatnog obezbeđenja ili su policajci u civilu… Imali smo prilike da vidimo i da je postojala koordinacija između policije i privatnog obezbeđenja, što je dobra stvar, ali je bila usmerena ka maltretiranju građana“, rekao je Elek.

Pojašnjava da privatno obezbeđenje ima jasno ograničeno zakonom ponašanje, odnosno šta sme da radi, i ono se pre svega odnosi na unutrašnje obezbeđivanje objekata.

„Ono što smo imali prilike da vidimo je bio brutalni obračun sa greađanima. Privatno obezbeđenje, pritom, ima obavezu da nosi oznake, a ovo obezbeđenje nije nosilo oznake. Kada nepoznati muškarci krenu da se fizički obračunavaju sa vama, a ne znate ko je u pitanju, vi ne znate ko je u pitanju i imate u tom slučaju pravo da se branite“, ukazao je Elek.

Pojašnjava da i privatno obezbeđenje može da koristi fizičku silu, ali samo u skladu sa zakonom, a u Novom Sadu smo imali prilike da vidimo prekomernu upotrebu sile.

„Ono što je posebno opasno kod ovakvog obezbeđenja je da ne postoji efikasan sistem nadzora. Policija je tu ona koja treba da se stara da firme je se bave obezbeđenjem rade po zakonu“, napomenuo je gost N1.

Međutim, podseća da se zbog slabog rada institucija redovno dešava da ne postoji mogućnost kontrole zakonitosti rada, kako policije, tako i firmi koje se bave privatnim obezbeđenjem.

„Sistematski su ugrožena prava građana i oni nemaju od koga da potraže zaštitu. Savet je da, uprkos tome što živimo u autoritarnoj zemlji,  građani treba da uvek podnesu pritužbu na račun rada policije. Takođe, mogu da pozovem građane da se jave Civilnom odboru branitelja ljudskih prava i uzbunjivača na sajtu bezbednost.org“, istakao je Elek.

Komentarišući intevrenciju obezbeđenja u Novom Sadu on je istakao da je bitna proporcionalnost, odnosno da ne koristite više sile nego što je neophodno da ostvarite svrhu.

Govoreći o klečanju na vratu pripadnika obezbeđenja u Novom Sadu on je prokomentarisao da pošto se demonstrant predao, „apsolutno nije bilo neophodno dalje primenjivati silu“.

Posebno je bilo tragičan načina koji su lišavali slobode čoveka u Novom sadu, jer podseća na scene koje smo imali prilike da gledamo u Americi, kada je jedna osoba preminula nakon tog zahvata.

Govoreći o novom protestu koji treba da se održi u četvrtak, on je rekao da građani „ne bi trebalo da podlegnu zastrašivanju“.

„Snaga građana je u masovnosti i ne bi trebalo da odustanu od svojih zagarantovanih prava. Ne bi trebalo da budu obeshrabreni da izražavaju svoju volju na ulicama, uprkos ovakvim problemima. Masovnost i medijska pokrivenost je jedini način da se spreče ovakva postupanja“, poručio je Elek.

Komentari

Vaš komentar