EP u oktobru o dokumentu kojim se traži obustava pregovora sa Srbijom

Vesti 28. sep 202214:54 61 komentara
Alexa Stanković / AFP

Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta raspravljaće u oktobru o dokumentu kojim se traži od Evropske unije da pristupne pregovore sa Srbijom nastavi samo ukoliko se Srbija uskladi sa sankcijama EU protiv Rusije.

Povezane vesti:

„Dati prioritet usklađivanju zemalja pristupnica sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU i nastaviti pristupne pregovore sa Srbijom samo ako se zemlja uskladi sa sankcijama EU protiv Rusije“, ističe se u nacrtu izveštaja iz juna o novoj strategiji EU u procesu proširenja u koji je Radio slobodna Evropa (RSE) imao uvid.

Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta raspravljaće o tom izveštaju 13. oktobra, a konačna verzija nacrta će dobiti formu Rezolucije Evropskog parlamenta, na glasanju koje se očekuje u toku novembra, navodi RSE.

Evropske socijaldemokrate, druga po veličini grupacija u EP je već saopštila da EU ne može da nastavi pristupne pregovore sa Srbijom ako se ona ne uskladi sa sankcijama EU protiv Rusije i najavili da će se to uvrstiti u predstojeći izveštaj EP o proširenju.

Tonino Picula se osvrnuo i na nedavno potpisan dokument o planu konsultacija Srbije i Rusije, navodeći da je to „veoma razočaravajuće od zemlje koja želi da se pridruži EU“.

Srbija jedina država regiona koja nije uvela sankcije Rusiji. Zemlje kandidati za EU bi trebalo da progresivno usklade spoljnu politiku sa EU do ulaska u članstvo.

Pozivajući se na diplomatske izvore RSE navodi da bi, iako je procenjeno da je Srbija spremna za otvaranje Klastera 3, 2022. mogla proći bez ikakvog pomaka u pristupnim pregovorima Srbije sa EU, upravo zbog odnosa Srbije sa Rusijom.

Jedina nepoznanica u ovom trenutku ostaje da li sa Srbijom, u decembru, održati političku međuvladinu konferenciju, gde ne bi bilo otvaranja klastera, ali bi to bila prilika da se otvoreno razgovara o svim neuralgičnim pitanjima.

Zemlje članice, kako kažu izvori RSE, podeljene su oko tog pitanja.

Iako su sve države mišljenja da Srbija ne zaslužuje otvaranje klastera, jedna grupa zemalja smatra da je dobro imati političku međuvladinu konferenciju kako bi se ponovila neophodnost da Srbija uvede sankcije Rusiji.

Druga grupa država članica, sa druge strane, smatra da ne treba preduzeti nikakav korak u procesu pristupnih pregovora, pa ni političku međuvladinu konferenciju dokle god Srbija gaji bliske odnose sa zvaničnom Moskvom, piše RSE.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare